Pod strogimi varnostnimi ukrepi je danes sodnik Tomaž Bromše opravil še zadnji predobravnavni narok v zadevi kavaški klan. Tokrat je vendarle prišel na vrsto domnevno glavni v slovenski »podružnici« mednarodne hudodelske združbe, 32-letni Domžalčan Klemen Kadivec. Da je varnost poostrena, na začetku niti ni bilo čutiti. Dokler obtoženega niso privedli v sodno dvorano, je namreč javnost morala počakati v spodnjem nadstropju sodne stavbe na Gospodarskem razstavišču. Tako da je ob prihodu predstavnikov medijev v dvorano v spremstvu dveh pravosodnih policistov, opremljenih z zaščitnima jopičema, že sedel ob svojem zagovorniku Branku Gvozdiću. Drugih posebnosti ni bilo videti. Kako zelo »varni« smo bili med skoraj dve urnim narokom, je bilo jasno šele ob koncu, ko so nas v bližini izhoda iz dvorane pričakali do zob oboroženi in maskirani člani specialne enote policije. Ki so nato obtoženega ob zvokih siren pospremili nazaj v zapor na Povšetovo.

»V primeru priznanja krivde, ki pa ga tožilstvo ne pričakuje, bi predlagal 12 let in pol zapora in 40.000 evrov denarne kazni,« je povedal tožilec Marko Godec po tem, ko je na kratko opisal glavne očitke zoper Kadivca. In sicer, da je s Filipom Vrzićem vodil hudodelsko organizacijo, ki je tihotapila velike količine droge. Na Kadivca, ki naj bi v skrivni komunikaciji s pajdaši uporabljal vzdevke Sand man, Tom Ford in Mr Fantastic, se nanaša kar 73 točk obtožnice. Sodeloval naj bi denimo pri ustanavljanju podjetij Futurea transport in Sloit transport iz Kopra, ki sta predstavljali krinko za kriminalno dejavnost. Prav tako pri izdelavi skritih prostorov v vozilih, v katerih so tihotapili drogo, orožje ali denar, povezan s kaznivimi dejanji. Novačil naj bi nove člane, denimo Darka N. (ki je kasneje združbo prijavil policiji), brata Blaža (ki je bil zadolžen za računovodstvo in knjigovodstvo), Drejca Kovača, Stojana Babića in Davida Filipa Brzovića. Preko kriptiranih sky telefonov naj bi tudi koordiniral prevzem, prenos ali oddajo droge ali denarja. V žep naj bi pospravil četrtino zaslužka od droge in odločal o delitvi zaslužka. Koliko je zaslužil, ni natančno znano, omenjenih je najmanj 386.800 evrov. Je pa v drugem delu obtožnice, ki se nanaša na odredbo pripora, govora celo o 560.200 evrih. Še nadaljnjih 144.300 pa naj bi dobil, ko je bil že zaprt. Nekdo naj bi mu namreč v koprski zapor pretihotapil kriptiran telefon, tako da je posle vodil še naprej. Ko so ga zaradi tega premestili v celjski zapor, pa je pajdašem dajal navodila prek partnerke, ki ga je obiskovala.

Sledi sojenje

Kadivec ni ničesar priznal. Je pa njegov zagovornik, tako kot že zagovorniki ostalih obtoženih, predlagal izločitev kupa dokazov. Prvič, GPS podatke avtomobilov, najetih pri družbi Navis Mobil, ki naj bi jih policija pridobila nezakonito. Drugič, podatke o potnih dokumentih, ki jih policija hrani v svojih evidencah, čeprav ob prestopu drževne meje v njih ni našla nobenih nepravilnostih. Da je to nezakonto, je, kot je dejal, enkrat že potrdilo celjsko sodišče. Sporna se mu zdi tudi hramba posnetkov videonadzornih kamer Darsa, ker je temeljila na internem pravilniku in ne na zakonu. Kot ostali zagovorniki je problematiziral še zakonitost prestrezanja podatkov na sky strežnikih, ki jih je slovenska policija dobila iz Francije. Zahteval pa je tudi izločitev vseh podatkov iz sky komunikacije med Darkom N. in ostalimi, ki jih je prvi shranjeval na ekranu telefona ali prepošiljal na druge svoje telefone. Če bi vsi ti dokazi res »leteli« iz sodnega spisa, v njem ne bi ostalo nič, razen obtožnice.

Sodnik je že napovedal, da bo sojenje začel, še preden bo odločil o vseh predlogih za izločitev, ki obsegajo stotine strani. Opozoril je, da je veliko obtoženih že dolgo v priporu in da imajo pravico do sojenja brez nepotrebnega odlašanja. Začetek sojenja je načrtovan za 24. januar, do konca maja naj bi izpeljali 50 obravnav.

Priporočamo