Štiridesetletni Aleš Krošelj, ki je obtožen, da je na začetku lanskega decembra v domačem stanovanju v Kočevju ubil svojo 67-letno mamo, na predobravnavnem naroku ni priznal krivde, danes pa bi moral na ljubljanskem okrožnem sodišču podati svoj zagovor. Ker v ljubljanskem zaporu, kjer je Krošelj priprt, niso mogli zagotoviti spremstva na sodišče, je bil narok izjemno kratek, je pa Krošljev zagovornik Igor Bernik z novim dokaznim predlogom poskrbel za manjše presenečenje. Zaslišal bi rad tudi Majo N., ki naj bi junija letos v istem bloku ubila svojega partnerja Alena P. Dodatno je predlagal tudi DNK analizo, ki bi pokazala, ali sta bila Maja N. in njen že pokojni partner morda v Krošljevem stanovanju. »Statistično je malo verjetno, da bi dva morilca živela v istem stanovanjskem bloku,« je svoj dokazni predlog, o katerem bo senat, ki mu predseduje sodnica Klavdija Bercieri, odločil do naslednjega naroka v drugi polovici septembra.

Obramba o preozko zastavljeni preiskavi

​Tožilec Sedin Kičin je predlogu obrambe ostro nasprotoval. Po njegovih besedah iz dokaznega gradiva prav nič ne kaže, da bi bila Maja N. vpletena uboj Krošljeve matere. Zato ni za pričakovati, da bi lahko povedala kar koli relevantnega z obravnavano zadevo. »Povsem pavšalen oziroma neosnovan je tudi zaključek zagovornika, da jo je potrebno zaslišati zato, ker se mu osebno zdi, da je malo verjetno, da bi v istem bloku živelo več storilcev kaznivih dejanj,« je povedal Kičin, in dodal, da je tožilstvo v obtožnici predložilo dokaze, ki kažejo, da je bil v času uboja s pokojno le osumljeni Krošelj.

Odvetnik Bernik je vztrajal pri svojem in zatrdil, da ne gre samo za njegovo osebno percepcijo, temveč se vsakemu povprečno inteligentnemu človeku zdi izjemno malo verjetno, da v istem stanovanjskem bloku živita dva morilca. Bernik je tudi prepričan, da policija preiskave ni zastavila dovolj široko in preverila vseh potencialnih osumljencev. Spomnil je tudi, da so bili tako Krošelj in njegova mama kot tudi Maja N. in njen partner odvisniki od prepovedanih drog, zaradi česar po odvetnikovem mnenju obstaja precejšnja verjetnost, da so se med seboj obiskovali.

Po domnevnem uboju klepetal s sinom

Tožilstvo Krošlja preganja zaradi kaznivega dejanja uboja, za katerega je zagrožena kazen od pet do petnajst let zapora. Očita mu, da je uboj zakrivil v bistveno zmanjšanem prištevnem stanju, kar pa še ne pomeni, da ni kazensko odgovoren. Tožilstvo obtožnice še ni predstavilo, po neuradnih informacijah pa naj bi imela sin in njegova mater težave zaradi uporabe prepovedanih drog.

Po prav tako še neuradnih informacijah naj bi tožilstvo zatrjevalo, da jo je udaril z neznanim predmetom, obramba pa naj bi v preteklosti trdila, da je 67-letnica najverjetneje padla. Takrat je bila namreč zelo šibka, tehtala naj bi zgolj 40 kilogramov, saj je ravno prebolela hudo pljučnico. Obtoženi naj bi se v preiskavi zagovarjal, da je kritičnega dne po zaužitju mamil omagal in zaspal. Ko se je zbudil, je našel nepremično mamo in jo začel oživljati. Nato se je oglasil njegov sin, ki ima prav tako težave z odvisnostjo. Pokojna je takrat ležala pokrita na kavču. Oče in sin sta nekaj časa klepetala, po odhodu pa je sin poklical policijo. Vnuk pokojne naj bi policistom tudi povedal, da mu je oče priznal, da je ubil njegovo babico.

Razpad sistema

Petčlanski senat, tožilec, zagovornik in izvedenec psihiatrične stroke so danes zaman prišli na sodišče. Iz pripora na Povšetovi, ki je od ljubljanskega okrožnega sodišča oddaljen manj kot tri kilometre, pravosodni policisti niso zmogli pripeljati obtoženega. Kot je bilo mogoče razumeti predsednico senata Klavdijo Bercieri, so ji v ljubljanskem zaporu pojasnili, da danes ni bil na seznamu za privedbe. Sodnici so sicer že pred časom javili, da zaradi kadrovskega pomanjkanja privedbe ne bodo mogli izpeljati, zato je sodnica takoj urgirala in odločila, da naj pri privedbi pomagajo policisti (notranjega ministrstva). Pojasnili so ji, da bi bilo to mogoče le, če bi za pomoč policistov zaprosila osem dni pred narokom.

Po povsem identičnem scenariju je danes odpadla tudi obravnava zoper obtoženega Alena Gredića, ki mu tožilstvo očita, da je v začetku januarja pred Sparom na Zaloški v Ljubljani poskušal ubiti znanca Dina M. Sodnica Dejana Fekonja je povedala, da se je v konkretni zadevi to zgodilo že drugič zapored in da bo poročala pri pravosodnem ministrstvu. Tovrstni zapleti so vedno bolj pogosti in še dodatno in povsem po nepotrebnem podaljšujejo kazenske postopke.

Prav težave kazenskega sodstva je sodni svet izpostavil v svežem letnem poročilu za leto 2023. Sodni svet skrbijo podatki, da se je povprečni čas reševanja kazenskih zadev iz okrožne pristojnosti v zadnjih desetih letih podaljšal za skoraj osem mesecev.

Priporočamo