V okolici Slovenj Gradca mladoletniki pretepali živali in to tudi posneli. Videoposnetek so celo opremili z glasbo. Eden od njih je že bil vpleten v mučenje živali. Policija poziva k prijavam.

 

Po družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek mučenja živali na območju Slovenj Gradca. Objavilo ga je Društvo proti mučenju živali (DPMŽ) Koroške, delijo pa ga mnogi posamezniki – tudi lastnica konja, ki ga je eden od treh vpletenih mladoletnikov udaril. Po naših podatkih gre za fanta, ki je leta 2021, ko je bil še osnovnošolec ene od slovenjgraških osnovnih šol, zdaj je srednješolec, rački prerezal vrat in se pri tem snemal. Krut posnetek pretepanja živali naj bi bil nastal letos poleti, kdaj točno je nastal, še skušajo ugotoviti.

»Tako v bližnji okolici Slovenj Gradca trije mladostniki za zabavo pretepajo, trpinčijo oziroma naklepno mučijo nemočne, nič hudega sluteče živali in svoje nagnusno početje celo dokumentirajo in opremljajo z glasbo,« je pod pretresljiv video zapisalo DPMŽ Koroške, kjer brezvestno dejanje mladoletnikov obsojajo. Kot je povedala predsednica društva Suzana Vodnjov, so video prejeli od enega od občanov, ki mu je mar za živali. Nemudoma so poslali prijavo na tri policijske postaje (v Slovenj Gradec, Dravograd in Ravne na Koroškem) ter tudi na veterinarsko inšpekcijo. Posneti pohod s pretepanjem živali po naših podatkih naj ne bi bil njihov edini.

Konja, ki ju je mladoletnik udaril s kolom, sta s kmetije Bimar v Slovenj Gradcu, kjer so v lokalnem okolju poznani po peki kruha in potic ter mesa in mesnih izdelkov. Jure Wastl z omenjene kmetije je potrdil, da ju je prepoznal. »Prepoznali smo tudi ostale živali, ki so od sosedov. Skupaj se bomo dogovorili, ali bomo vložili prijavo na policijo,« pojasni Jure. Na kmetiji Bimar se živali ves čas pasejo na prostem, imajo pa urejeno štalo, kamor se lahko umaknejo. Konji so pri njih neke vrste atrakcija, mimoidoči jih hranijo, božajo. »Tudi mi lepo skrbimo za njih,« razloži. »Res si žalosten, ko vidiš, da otroci delajo z živalmi kot z nekimi materialnimi stvarmi. To je živo bitje. Zelo nas je pretreslo in tovrstna dejanja obsojamo. Živali smo preverili in so k sreči vredu,« dodaja. »Poznamo vse tri fante, starši enega od njih so nas tudi poklicali,« še pove. Vsebine pogovora ni želel komentirali.

Na Policijski upravi Celje so potrdili, da so prijavo prejeli. »Takoj, ko smo zaznali objave na družbenih omrežjih, smo pričeli z zbiranjem obvestil. Prejeli so tudi že uradno prijavo s priloženim posnetkom. Preiskava je trenutno v fazi zbiranja obvestil, zato več podatkov še ne moremo posredovati,« je bila kratka njihova tiskovna predstavnica Milena Trbulin. Če bo potrjen sum storitve kaznivega dejanja mučenja živali, se lahko storilce kaznujejo po 341. členu kazenskega zakonika. Ta govori o mučenju živali: »Kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Kdor z dejanjem iz prejšnjega odstavka muči več živali ali mučeno žival trajno pohabi ali na krut način povzroči njen pogin, se kaznuje z zaporom do dveh let.«

Pozivajo tudi ljudi, če v okolju zaznajo sume mučenja živali, naj jih o tem čim prej obvestijo, da lahko ustrezno ukrepajo.

Priporočamo