Prek videokonferenčne povezave je sodni senat pod vodstvom Srečka Škerbca ponovno zaslišal 28-letno zaščiteno pričo, nekdanjo prostitutko, ki je svoje telo prodajala pod vzdevkom Lina ali Vanesa. Z njenim delom naj bi se okoriščal 37-letni Hajzer Muzliukaj. Leta 2021 je bil zlorabe prostitucije oproščen, a sodba je bila razveljavljena, novo sojenje pa se je začelo januarja letos.

Junija sta tožilstvo in obramba že predstavila končni besedi, a je nato senat postopek znova vrnil v fazo glavne obravnave. Tako je včeraj sodnik zastavil oškodovanki še nekaj vprašanj, potem pa narok zaključil zaradi obtoženčeve odsotnosti. Zagovornik Marko Makuc ga je klical po telefonu, a ni bil dosegljiv. Sodnik pa je razložil, da so mu vabilo vročali prek detektiva, in da še nima podatka, ali uspešno. Če se bo izmikal, bo senat odločal o »disciplinskih ukrepih«, je povedal.

Zaradi pritiska 400 evrov je morala imeti najmanj osem strank na dan, in da bi to lažje prenašala, ji je Muzliukaj nekajkrat prinesel drogo. Da bi zmogla napor, je sčasoma začela jemati kokain vsak dan.

Kakšna je zgodba oškodovanke? Bila je v zvezi z Muzliukajevim bratom, a je bil do nje nasilen, zato sta se razšla. Takrat je imela 19 let, v stiski zaradi posojila za avto, najemnine in drugih stroškov se je začela ukvarjati s prostitucijo. Ko jo je v hotelu Lipa s pištolo oropal neki fant, ji je Muzliukaj ponudil zaščito. Nekako se ji je vsilil in na začetku ni ničesar zahteval v zameno. Potem pa ji je začel očitati, da mu je dolžna, in morala mu je začeti posojati denar, kak mesec pozneje pa je že naročil, da mu mora vsak dan prinesti 400 evrov, sicer bo njenim staršem povedal za prostitucijo. Ves čas jo je imel pod nadzorom. Odobriti je moral stanovanja, ki jih je najemala, preverjal je njene oglase, ali se javlja strankam in kako se obnaša, nadzoroval jo je celo z voki-tokijem. Pogosto je v stanovanju »štopal«, ali je s stranko toliko časa, kot je bilo domenjeno, ali pa krožil v bližini.

Postala je odvisnica

Zaradi pritiska 400 evrov je morala imeti najmanj osem strank na dan, in da bi to lažje prenašala, ji je Muzliukaj nekajkrat prinesel drogo. Da bi zmogla napor, je sčasoma začela jemati kokain vsak dan. Večina denarja je šla torej obtoženemu ali za drogo, teden je morala preživeti z 10 do 20 evri. Delala je od ponedeljka do sobote, včasih tudi v nedeljo. »Včasih sem v nedeljo delala na skrivaj, da sem imela za kondome, hrano in cigarete,« je povedala in dodala, da ji je dal en dan, da je zaslužila za najemnino in stanovanjske stroške.

Po trditvah iz obtožnice se je to dogajalo od novembra 2015 do začetka decembra 2018, ko se je zatekla v krizni center Karitasa. Muzliukaj očitke zavrača, prav tako pravi, da je bil od marca 2016 do februarja 2017 v zaporu, še prej pa v hišnem priporu in v tujini (oškodovanka trdi, da jo je takrat nadziral prek očeta in brata, tudi nekemu taksistu je morala dajati kuverte z denarjem). Ker ženska pravi, da se je vse skupaj začelo po ropu v Lipi, so jo včeraj ponovno spraševali, kdaj se je ta zgodil (policiji ga ni prijavila). Ni se spomnila natanko, morda septembra ali oktobra 2016, je dejala. 

Priporočamo