Luko Gašpariča, 24-letnega mladeniča, ki mu na mariborskem okrožnem sodišču sodijo zaradi poskusa umora, smo včeraj na nadaljevanju sojenja lahko opazovali le preko videopovezave. Kot je pojasnila predsednica velikega sodnega senata, sodnica Danila Dobčnik Šošterič, so iz celjskega zapora sporočili, da zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov Gašperiča ne morejo pripeljati v Maribor. So se pa tako obtoženi kot njegova odvetnika ter tožilstvo strinjali, da se sojenje izpelje preko videopovezave.

Izvedenec za zaprtimi vrati

A le kratek čas so bila vrata sodne dvorane odprta za javnost. Pred sodni senat je namreč znova stopil izvedenec s področja psihiatrije Peter Pregelj. Ta bi se po načrtih sodišča sicer včeraj moral soočiti z Matejem Kravosom, prav tako psihiatrom, ki pa ga je kot strokovno pričo pritegnila obramba. Soočenje je bilo sicer predvideno že na prejšnjem naroku, a tedaj ni bilo Preglja, včeraj pa je svoj izostanek opravičil Kravos. Kaj je Pregelj povedal za zaprtimi vrati, ni znano, a jasno je, da izvedenec, ki ga je postavilo sodišče, v svojem mnenju zapisal, da Luka Gašparič v času zločina v noči na september 2022 ni bil neprišteven, kot tudi ne kasneje, ko je bil aretiran in zaslišan na policiji.

Obramba Luke Gašpariča, zastopata ga odvetnika Žiga Podobnik in Uroš Miklič, pa skuša sodišče prepričati, da gre v tem primeru za neprištevnost. Zato sta v sojenje kot strokovno pomoč naprej pritegnila psihiatra Mladena Vrabiča, ki je sodišču razlagal, da je bila pri Gašpariču sposobnost razumevanja pomena dejanja in lastnega obvladovanja bistveno do popolnoma izključena in da takrat ni bil sposoben oceniti niti posledic dejanj. A po soočenju z izvedencem Pregljem sta ostala vsak na svojem bregu, zato je obramba sodišču predložila ugotovitve še ene strokovne priče, tokrat Kravosa. Ta naj bi ugotovil podobno ko Vrabič. Soočenja med Pregljem in Kravosom včeraj nismo dočakali, a očitno je Pregelj vztrajal, da o neprištevnosti ni mogoče govoriti. Obramba je namreč potem, ko je sojenje splet lahko spremljala tudi javnost, izrazila željo, da se s Pregljevim pričanjem seznani Kravos in da se naslednjič vendarle soočita. A vmes je nato posegel višji državni tožilec Darko Simonič in nasprotoval soočenju. »V primeru obeh strokovnih prič ne gre za izvedeniško mnenje,« je poudaril in dodal, da je celo sam psihiater Kravos na sodišču pojasnil, da gre pri njegovem izvajanju za selektivnost uporabe dokazov. »Povedal je, da je uporabil tisto, kar je za obdolženca bolje in njemu v prid,« je izpostavil Simonič.

Od zločina že skoraj dve leti

Po posvetu je sodni senat sklenil, da Kravosa ne bo več vabil na sodišče, nadaljevanje sojenja pa nato prestavil na 19. september. Takrat bi, če ne bo še kakšnih novih dokazov, bilo mogoče slišati besede strank. Spomnimo, da je tožilec na predobravnavnem naroku v v primeru, da bi Gašparič priznal, predlagal 17 let zapora, zdaj pa bo njegov predlog verjetno višji.

Tožilec v obtožnici Gašpariču očita, da je pred skoraj dvema letoma, natančneje 4. septembra 2022, v mariborski Mestni park pod pretvezo zvabil takrat dvajsetletno Majo J. Dekle, v katero naj bi bil zaljubljen, naj bi bil zalezoval že dalj časa, tistega dne pa ji sporočil, da je pri akvariju zanjo pustil pisma. Oškodovanka se je odpravila v park, obtoženi pa jo je tam pričakal oborožen. Z nožem jo je dvajsetkrat zabodel v glavo, s kuhinjsko sekiro pa ji je odsekal palec leve roke. Sreča v nesreči je bila, da sta njene krike slišala punca in fant, ki sta bila na poti proti domu. Pohitela sta pomagat, fant je večkrat zavpil »halo, halo« in s tem Gašpariča pregnal iz parka. A kmalu so ga prijeli policisti, saj se je na kraj zločina vrnil po nahrbtnik. 

Priporočamo