Avgusta 2021 so se znižale denarne kazni za prehitro vožnjo. Če na primer v naselju prekoračimo hitrost za 5 do 10 km/h, nas to stane 40 evrov (prej 80), prekoračitev hitrosti za 40 do 50 km/h pa 750 evrov (prej 1000). Za 10 do 20 km/h prehitra vožnja zunaj naselja je kaznovana s 60 evri (80), za 40 do 50 km/h pa s 400 evri (500). Še avtocesta ali hitra cesta: za 10 do 20 km/h previsoka hitrost nas bo stala 40 evrov (80), za 50 do 60 km/h pa 400 (prej 500).

Je znižanje denarnih kazni vplivalo na prometno varnost? »Če primerjamo delež nesreč zaradi neprilagojene hitrosti v zadnjih petletnih obdobjih, ni večjih sprememb. So med 17 in 18 odstotki. Delež umrlih zaradi neprilagojene hitrosti pa je po spremembi zakona znašal 33 odstotkov, kar je najmanj v teh petletnih obdobjih,« pravijo na agenciji za varnost prometa (AVP). Za primerjavo, v obdobju od avgusta 2020 do avgusta 2021 je znašal 47 odstotkov. »Upoštevati pa je treba, da je v zadnjem obdobju delež umrlih zaradi nepravilne strani oziroma smeri vožnje največji, 40 odstotkov. In hitrost je pogosto vzrok za nepravilno stran in smer vožnje. Še pogosteje sta v ozadju sekundarna vzroka, alkohol in droga. Vemo pa, da je kombinacija vseh treh dejavnikov najpogosteje uničujoča,« ugotavljajo na agenciji za varnost prometa (AVP). Dodajajo tudi, da je od uveljavitve novele zakona delež zaradi prehitre vožnje hudo in lažje poškodovanih največji.

V tem obdobju je največji tudi delež nesreč zaradi prehitre vožnje v naseljih, znaša 59 odstotkov. Se pa ta delež v naseljih konstantno povečuje, na avtocestah in hitrih cestah pa zmanjšuje. Delež umrlih v naseljih je v zadnjem obdobju znašal 34 odstotkov, povprečje petletnih obdobij je 32 odstotkov. Delež umrlih na avtocestah pa je v zadnjem obdobju najmanjši.

Primerjava tudi kaže, da je od uveljavitve novele delež umrlih ranljivih udeležencev (pešci, kolesarji in podobno) zaradi neprilagojene hitrosti znašal 43 odstotkov, več kot v obdobjih pred pandemijo. Podobno je tudi pri hudo poškodovanih udeležencih. »Na podlagi vseh teh podatkov je mogoče sklepati, da spremembe zakonodaje niso pozitivno vplivale na prometno varnost,« komentirajo na AVP. Na vprašanje, ali se je torej zaradi spremembe zakona varnost poslabšala, pa pravijo, da ni enoznačnega odgovora, saj vzrok »neprilagojena hitrost« ne pomeni nujno, da je bila hitrost višja od predpisane.

Avto na dražbo

V času, ko smo pri nas kazni znižali, so jih Avstrijci zvišali. Za močno prehitro vožnjo ali večkratne kršitelje se je najvišja kazen zvišala z 2180 evrov na kar 5000 evrov. Razširili so tudi pogoje za odvzem vozniškega izpita. Kdor v naselju vozi do 60 kilometrov preveč, za en mesec ostane brez vozniške. Če prekršek ponovi, za tri mesece. Zdaj pripravljajo nov zakon, po katerem bi močno prehitrim voznikom lahko celo zasegli avto. Ob prekoračitvi hitrosti za 60 km/h v naselju ali 70 km/h zunaj naselja bi avto zaplenili za dva tedna. Medtem bi preverili, ali gre za večkratnega kršitelja – v tem primeru bi lahko avto prodali na dražbi. Ob prekoračitvi hitrosti za 80 km/h v naselju ali 90 km/h zunaj naselja bi avto takoj zasegli in prodali. To bi veljalo tudi za tiste, ki jih na avtocesti (omejitev 130 km/h) zasačijo pri hitrosti 220 km/h in več. Letno obravnavajo od 400 do 450 primerov, pri katerih bi novi zakon prišel v poštev​.

Na Hrvaškem nas za 20 do 30 km/h previsoka hitrost v naselju stane tisoč hrvaških kun (132 evrov), za 30 do 50 km/h pa od 400 do 933 evrov. Za 10 do 30 km/h prehitra vožnja zunaj naselja ali na avtocesti prinaša globo 66 evrov, 266 evrov pa, če smo zunaj naselja ali na avtocesti prehitri za 30 do 50 km/h. Mimogrede, od poletja je globo za prekršek na kraju mogoče plačati le s plačilno kartico. Še vedno velja, da se ob takojšnjem plačilu kazen zniža za polovico. A le za manjše prekrške, za katere je predpisana kazen do 2000 kun oziroma 266 evrov. Če nimate plačilne kartice, policist izda obvestilo o prekršku. Če plačate v treh dneh, plačate »polovičko«. Če globo poravnate v štirih do osmih dneh, boste plačali dve tretjini.

Italijanski zakon za vsak prekršek določa najnižjo in najvišjo globo. Na plačilnem listku je več zneskov. Če plačate v petih dneh, boste plačali najnižjega, razen pri hujših prekrških, ko je zagrožena tudi prepoved vožnje ali odvzem vozniškega dovoljenja. Za do 10 km/h prehitro vožnjo je kazen najmanj 41 evrov, za 10 do 40 km/h najmanj 175 evrov, za 40 do 60 km/h pa vsaj 532 evrov in morebitna prepoved vožnje od enega do treh mesecev. Za prekoračitev, višjo od 60 km/h, je kazen najmanj 829 evrov, lahko pa tudi prepoved vožnje od pol do enega leta. Zneski so okvirni, odvisni so od okoliščin prekrška. 

Priporočamo