Škodljivca je že v četrtek popoldne srečala vaščanka, ki ga je opisala kot moškega svetle polti in srednje rasti, starega med 20 in 30 let. »Nekaj je momljal. Rekla sem, da ga ne razumem, in ga vprašala, ali zna italijansko ali slovensko. Angleško niti sama ne znam kaj prida, vendar je govoril nerazumljivo, kot da je malo pod gasom. Verjetno je bil drogiran, počesal se najbrž ni od rojstva,« je za Primorske novice povedala Marija Knez. Neznanec je gospe z roko pokazal, da bi rad nekaj pojedel, ona pa mu je pokazala v smeri proti Gračišču. Namesto v gostilno je odkorakal na drugi konec vasi, kjer ga je pritegnil gasilski dom. Razbil je stransko okno v pritličju in vstopil.

Pred krajo se je v gasilskem domu še okrepčal

Sogovorniki so za Primorske novice povedali, da je v gasilskem domu povzročil veliko razdejanja. Iz hladilnika je vzel suhe klobase in jih poplaknil s pol litra refoška. Poskušal je odpreti tudi petlitrsko steklenico vina, ki so jo movraški gasilci dobili za darilo. Vmes je razbil nekaj kozarcev, nato pa v omarici našel rezervni ključ gasilskega vozila.

Ker ključ ni odklenil nobenega vozila v garaži gasilskega doma, se je sprehodil čez dvorišče in vlomil v drugo garažo, kjer je našel vozilo, ki ga je lahko odklenil z najdenim ključem. Z Land Rover Defenderjem se je zapeljal iz garaže.

»Med sedmo in osmo uro zvečer so ga domačini videli na dvorišču, vendar so mislili, da ga je odpeljal eden od nas. Še enkrat pa so ga opazili po enajsti uri zvečer, ko se je odpeljal iz vasi,« je povedal poveljnik gasilskega društva Movraž Primož Šav.

PGD Movraž ukradena gasilska vozila

Tudi s starejšim kombijem ni prišel daleč, preden je obtičal. Foto: PGD Movraž 

Kasneje so ugotovili, da se je moški s terenskim vozilom kratek čas vozil po travnatem kolovozu, nato pa je med vzvratno vožnjo zapeljal v  potok in tam obtičal zvrnjen na levi bok. Peš se je vrnil do gasilskega doma, kjer je našel ključe starejšega kombija. Z njim se je odpeljal v isto smer kot prej z Defenderjem, vendar tudi tokrat ni prišel daleč. S prednjim desnim kolesom je zapeljal v jarek in zopet obtičal. Ob tretji vrnitvi v gasilski dom je pognal štiri leta star kombi in z njim prvič našel asfaltno cesto proti Kopru. Po nekaj kilometrih je zapeljal na strmo brežino pod cesto, kjer sta ga poleg večje skale ustavili dve tanjši drevesi.

Gasilci so krajo opazili šele zjutraj

»Ob petih in dvajset minut me je klical sovaščan, ki je šel v službo v Luko, in povedal, da je ob cesti proti Smokvici videl gasilski kombi pod cesto. Ker morajo gasilci ob vsakem izvozu obvestiti poveljnika, jaz pa o tem nisem bil obveščen, mi je bilo takoj jasno, da gre za krajo,« je za Primorske novice povedal Šav. Poklical je policijo, nato pa zbudil predsednika in svojega namestnika ter ju poslal v gasilski dom. Tam pa ju je pričakalo razdejanje. Ugotovila sta, da jim je tat pustil le gasilski tovornjak cisterno.

Iz Smokvice se je proti jutru z lova vračal lovec in gasilec Davor Franca. Naletel je na kriminalista, ki sta si ogledovala razbit gasilski kombi, in jima povedal, da je pod Smokvico videl iskanega moškega. Kriminalista sta skočila v avto, se odpeljala proti Smokvici in moškega vklenila. Ob prijetju naj ne bi povedal nič, bil pa je očitno močno pijan. Kasneje so ob cesti našli še odvrženo steklenico viskija, ki so jo prepoznali gasilci.

Največ poškodb utrpel novejši kombi

Nad dejanjem neznanca so bili gasilci zgroženi. »Mi smo ga pazili kot oko, on pa takole,« so se jezili, medtem ko so s kolegi iz koprske gasilske brigade iz gozdička na strmi brežini ob cesti proti Smokvici vlekli komaj štiri leta star gasilski kombi. Najbolj jo je skupil novejši kombi, ki je imel razbit motor in prednji del. Na Defenderju ni bilo večjih vidnih poškodb, še najmanj je bil razbit starejši kombi.

PGD Movraž ukradena gasilska vozila

S tretjim ukradenim vozilom je zapeljal s ceste in se zagozdil med drevesa. Foto: PGD Movraž

»In ravno zdaj, ko bomo prihodnje leto praznovali petdesetletnico. Ampak ne glede na to, gasilska vozila so najbolj potrebna. Potrebujejo jih ljudje v stiski, lahko tudi vsak dan,« je s solzami v očeh novinarjem razlagal predsednik PGD Movraž Mirjan Grdina. »Ali je bolan, ali od alkohola … ne vem. Ampak to ni za našo družbo,« je sklenil.

Storilca so prijeli in pridržali. Po informacijah Primorskih novic naj bi šlo za nemškega državljana. Danes naj bi odločili, ali bo pristal v priporu.

Priporočamo