»Ne, ne bom sedel! Ne bom se pogovarjal z vami! Ne, ne, ne delajte se norca iz mene!« je bilo včeraj prek ekranov, nameščenih v veliki sodni dvorani ljubljanskega okrožnega sodišča, slišati razburjenega Viktorja Trivunovića. Vsi poskusi razumnega dialoga, ki ga je z obtoženim poskušala vzpostavita sodnica Polonca Valentinčič, so bili zaman. Ni bilo jasno, kaj ga je tako zelo razburilo, morda se ni strinjal s sojenjem prek videokonferenčne povezave. Enkrat mu je namreč že nasprotoval, a takrat brez kakih izpadov.

Sodnica je povedala, da so se tako odločili, ker so iz ljubljanskega zapora že pred kakim tednom sporočili, da ga na sodišče ne morejo privesti zaradi pomanjkanja kadra. Včeraj zjutraj pa so jo obvestili, da obtoženi noče v sobo, kjer izvajajo videokonference. Ko so po odredbi sodnice to le naredili, pa ni želel sesti na stol. Prek ekrana je bilo videti, da nemirno hodi po sobi gor in dol z rokami, trdno prekrižanimi prek prsi. Nekaj je glasno govoril (zveza ni bila najboljša, on pa razburjen), na začetku je bilo mogoče razbrati besede »Moldavci«, »Ukrajinci«, pozneje, da se »ne bodo delali norca iz mene«, nazadnje pa je (po vsej verjetnosti) prisotne v sodni dvorani začel zmerjati s podganami. Trivunović je bil včeraj tudi brez pomoči zagovornika, saj je odvetniku Milošu Zariću pred približno mesecem dni preklical pooblastilo za zastopanje. Ker niso prišli nikamor, bodo vnovič poskusili 3. septembra, ko bodo upravo zapora posebej zaprosili, naj obtoženca privede na sodišče zaradi »problematičnosti in današnjega obnašanja«. Ker se je ob teh besedah prek videozveze ponovno zaslišalo omenjanje podgan, je sodnica odredila, da jo prekinejo. »Tega res nismo dolžni poslušati,« je mirno dejala.

Prijet po sedmih letih

Trivunović se mora na ljubljanskem sodišču zagovarjati zaradi roparske tatvine, upiranja policistom, tatvine in nasilja v družini. Danes 47-letni bosanski državljan je avgusta 2016 (takrat še kot Viktor Čavić, pozneje se je preimenoval) mimo blagajne v ljubljanskem Bauhausu poskušal »pretihotapiti« sončna očala. To je skušal preprečiti varnostnik, ki pa se mu je Trivunović uprl, prav tako policistoma, ki sta takrat prišla mimo in sta skušala posredovati – enemu je celo grozil z montirno ročico, drugemu pa iz toka poskušal izvleči pištolo. Ko sta ga le ukrotila, je na policijski postaji začel tožiti zaradi zdravstvenih težav.

Odpeljali so ga na psihiatrično kliniko, a ko so policisti odšli, je pobegnil. Vlomil je v neki avto in se odpeljal, vozilo so z razbito zadnjo šipo šest dni pozneje našli v gozdu na območju Trbovelj. Med begom naj bi klical ženo in ji grozil s smrtjo ter rekel, da bo potem šel še na hrastniško policijo in tam vse pobil. Žena je policiji to povedala, prav tako, da je do nje že leta nasilen. Za njim so razpisali tiralico, pozneje se je izkazalo, da je pobegnil v Bosno in Hercegovino. Tam je bil nedosegljiv, saj BiH svojih državljanov ne izroča. Lanskega oktobra so ga prijeli na mejnem prehodu Stara Gradiška. Na predobravnavnem naroku (kjer je očitke iz obtožnice zanikal) je povedal, da se je predal sam. 

Priporočamo