Visoko kazensko sodišče Republike Hrvaške je potrdilo kazen staršema dveletne Nikoll iz Nove Gradiške, ki je na predlansko veliko noč umrla za posledicami hudega nasilja. Mamo so zaradi zlorabe in zanemarjanja obsodili na 13 let zapora, očeta pa na sedem let. Zadnji dan marca 2021 je mama deklico grobo odrinila, da je padla. Boj za življenje je izgubila nekaj dni pozneje v zagrebški otroški bolnišnici.

Izkazalo se je, da v tem primeru socialni delavci in psihologi nikakor niso opravili svojega dela. CSD je sicer Nikoll odvzel biološkima staršema skoraj takoj po rojstvu. Na njuno željo. Namestil jo je v ljubečo rejniško družino. A so jo novembra 2020 vrnili biološkima staršema. Tako sta zahtevala, čeprav se v vmesnem času takrat 27-letni oče in tri leta mlajša mama za hčerkico skoraj nista zanimala. Da se v družini dogaja nasilje, je bilo znano, oče je v preteklosti celo izgubil roditeljsko pravico za prvega otroka. Nikoll je umrla pet mesecev pozneje. Ostali trije otroci, ki so bili prav tako zanemarjeni in zlorabljeni, so, na srečo, kljub nasilnim izpadom staršev preživeli.

Zdravniki so Nikolline poškodbe ob sprejemu opisali kot brutalne, grozljive, celo ekstremne. Zaznali so tudi poškodbe, ki so kazale na preteklo nasilje. Starša sta na sojenju, ki je potekalo za zaprtimi vrati, zanikala krivdo. »Kakor koli se bo sodišče že odločilo, naj dobim 10 ali 15 let, nisem kriva. Izgubila sem otroka,« je tik pred razsodbo izjavila mama.

Direktor lokalnega CSD, ki so ga pozneje odstavili, je trdil, da niso imeli nobenih informacij o nasilju v družini. Povedal je, da so deklico spremljali zdravniki in da je bila pravočasno cepljena. Toda izkazalo se je, da jih je babica otroka (po očetovi strani) opozorila, da je otrok zanemarjen, depresiven, da mu izpadajo lasje, ima srbečico in modrice po obrazu. Zatrdila je, da je zahtevala hitro ukrepanje. Čeprav jo je dan pred usodnim pretepom mama samoiniciativno pripeljala k psihiatrinji na pregled, med katerim je tudi bruhala, so jo vrnili domov.

Trdil, da je kriva prometna nesreča

Na Hrvaškem so v zadnjih letih nekajkrat poročali o grozljivem nasilju nad otroki. Februarja 2019 je na Pagu oče čez balkon v prvem nadstropju hiše vrgel svoje štiri otroke, ki jih je pobral iz toplih postelj. Stopil je do žene in povedal, da je ubil otroke, nato pa se mirno sprehodil na policijo in se predal. Na srečo so padec pet metrov globoko na beton vsi preživeli. Maja 2017 je mama skupaj z mladoletnico v stanovanju v Pulju zadušila triletnega sina Denisa. Mladoletnica je dečku na glavo položila vzglavnik, mati pa ga je držala za noge, da se ne bi mogel rešiti. Nato sta vlogi zamenjali. Mama naj bi celo sedla na vzglavnik. Ko je deček obležal negiben, sta ga odnesli do obale in vrgli v vodo.

Podobno kot Nikoll je davnega leta 1994 tragično končala tudi dveletna Tatjana. Starša sta se ločila in mama je odšla z novim partnerjem. Oče je puljski CSD večkrat opozoril, da je mala žrtev nasilja, nazadnje deset dni pred smrtjo. Odpeljali so jo na zdravniški pregled, a so jo kljub očetovim prošnjam odpustili v domačo nego. Potem jo je očim pretepel do smrti – umrla je zaradi poškodb notranjih organov. Očim je trdil, da jih je verjetno utrpela dan prej v prometni nesreči. Da bi se izognil trčenju, je močno zaviral, takrat pa je otrok padel po tleh vozila, je dejal. 

Priporočamo