Ime danes 40-letnega bosanskega državljana Mehmeda Mahmutovića je v javnosti prvič odmevalo leta 2008, ko je bil zaradi nasilnega vedenja zaprt na Dobu in se je med sprehodom povzpel na nadstrešek. Tam je vztrajal dva dni, izsiliti je hotel premestitev v drug zapor. Kasneje je bil še večkrat obsojen, nazadnje leta 2019 na 25 let zapora zaradi ropov prostitutk in spolnega nasilja. Še vedno ga čaka sojenje zaradi poskusa uboja sopripornika na dvorišču ljubljanskega zapora pred tremi leti in še zaradi enega ropa, ki se je zgodil leta 2016. Zaradi slednjega so mu poskušali začeti soditi v ponedeljek, vendar neuspešno. Ker so iz zapora na Dobu, kjer je zdaj, tik pred zdajci sporočili, da ga ne morejo pripeljati na sodišče v Ljubljano, se je sodnica Jasmina Ivančič dogovorila za videokonferenčno povezavo z zaporom. Vendar se Mahmutovič in njegov zagovornik Bojan Celar, ki je bil v Ljubljani, s takšnim načinom sojenja nista strinjala in senat pod vodstvom Jasmine Ivančič je začetek sojenja preložil na 3. oktober.

Obtožnica mu tokrat očita, da je 21. septembra 2016 med 11. in 12. uro v Sketovi ulici v Ljubljani pristopil do Mihe Š., ki je delal na parkirišču, in ga s kolenom dvakrat udaril v hrbet. Potem je zahteval, naj na bankomatu zanj dvigne denar. Ker ni ubogal, naj bi ga Mahmutović odvlekel do bankomata in zahteval 100 evrov. Miha je vstavil kartico, a transakcija ni uspela, ker na računu ni bilo kritja. V bližnji gostilni sta nato počakala pol ure, da je na račun dobil socialno pomoč – naslednji dvig je bil uspešen in Mahmutoviću je izročil sto evrov. V sodni preiskavi se je Mahmutović zagovarjal, da sta bila z Mihom prijatelja in da mu je posodil 60 evrov, ki mu jih je Miha takrat vrnil, v kar pa ga ni silil ne z besedami ne s silo. Miho je takrat prosil, če mu dodatno posodi 40 evrov, kar je storil. Miha pa je pred preiskovalnim sodnikom vztrajal, da ga je bilo strah, da ga bo po udarcih v hrbet Mahmutović pretepel, zato mu je dal denar.

Leta 2011 je v koprskem zaporu sojetniku v obraz pljusknil vročo kavo, nato pa ga z nožem dvakrat zabodel v prsi. Potem je z istim nožem še enega zapornika porezal po hrbtu.

 

Zlorabil jo je s pištolo

Mahmutović je bil, kot rečeno, že večkrat obsojen. Tako doma, v Bosni, kot pri nas zaradi številnih tatvin, grdega ravnanja, protipravnega odvzema prostosti, ogrožanja varnosti, poškodovanja tuje stvari, lažjih poškodb, preprečitve uradnega dejanja in maščevanja uradni osebi. Leta 2011 je v koprskem zaporu sojetniku v obraz pljusknil vročo kavo, nato pa ga z nožem dvakrat zabodel v prsi (napadeni je preživel). Potem je z istim nožem še enega zapornika porezal po hrbtu.

Poleti 2019 je sledilo pet brutalnih ropov prostitutk. Vedno po istem kopitu: po telefonu se je dogovoril za obisk, po vstopu v stanovanje pa je v žensko nameril pištolo v glavo in jo prisilil, da je legla na tla ali pa je omahnila pod močnimi udarci. Zahteval je denar, grozil s smrtjo, kričal, brcal, boksal, kamor je padlo, zelo pogosto v glavo. Dale so mu denar, a po njegovem ne vse, zato je nasilje nadaljeval. Samo pri eni ni prišel do plena, saj je brcala v vrata in povzročila tak hrup, da je pobegnil. Najbolj grozljiv je bil zadnji rop pred aretacijo, izvedel ga je skupaj z 18-letnim pajdašem. Dogovorila sta se z dvema dekletoma. Takoj po prihodu sta vsak eno začela daviti. Sledili so zamahi s pištolo po glavi in grožnje, brce. Usta, roke in noge sta jima zalepila s trakom, glavi pa pokrila s posteljnino. Spet je sledil pretep. Dekleti sta povedali, kje je denar, a nista verjela, da je to vse. Pajdaš je dal eni nož na vrat in grozil, da jo bo zaklal, nato je z nožem začel rezati njene spodnjice. V nekem trenutku se je osvobodila in stekla na balkon, da bi skočila iz prvega nadstropja, a ji je pajdaš to preprečil. Mahmutović je nato eno posilil, drugo pa spolno zlorabil s pištolo z dušilcem.

V prihodnosti ga čaka sojenje zaradi poskusa uboja sopripornika na dvorišču ljubljanskega zapora aprila 2021. S prirejenim nožem ga je zabodel v trebuh in ga hudo poškodoval. Na predobravnavnem naroku krivde ni priznal, je pa izjavil, da je bil napad naročen in plačan. 

Priporočamo