Na ljubljanskem okrožnem sodišču so danes izrekli varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja 41-letnemu Darku Leskovarju, ki je v začetku lanskega novembra v hiši na Rakovi Jelši hudo ranil svojo 89-letno babico Jožefo N. V usodnih trenutkih ni vedel, kaj počne.

Tožilstvo je predlagalo zdravljenje v bolnišnici, obramba pa ambulantnega, torej s prostosti, kot je predlagala psihiatrična izvedenka dr. Vesna Švab. Vendar se bo pred tem v bolnišnici zdravil vsaj še tri mesece oziroma vse dotlej, dokler zdravstveno osebje ne bo presodilo, da bo lahko na prostosti zares in v celoti sledil vsem navodilom. Potem bo moral biti pod nadzorom, med drugim bodo z urinskimi testi preverjali, ali morda spet uživa droge oziroma ali ni morda opustil jemanja psihiatričnih zdravil. Če se bo držal navodil, je verjetnost ponovitve psihoze izredno majhna, je zagotovila izvedenka. Ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja s prostosti sicer po zakonu lahko traja največ dve leti, sodišče pa bo na šest mesecev preverjalo, ali poteka, kot je treba.

Zabodel jo je v vrat

Kot smo že pisali, je Leskovar na postelji ležečo nepokretno babico z nožem z 20-centimetrskim rezilom zabodel v vrat, z njim jo je tudi udaril. Njegova mama, ki je bila spodaj v hiši, je slišala ropot, stekla je v sobo in začela kričati. To je Leskovarja ustavilo in je pobegnil. Po klicu občana, kje je, so ga policisti našli šele zjutraj, v Trnovem, njegov nož je ležal pri Gradaščici. Babici je na vratu zadal 15-centimetrsko rano, ki je segala vse do globokih mišic, rani na očesih in zlom lobanjske baze. Zaradi tega bi lahko izkrvavela. Napad ni bil usoden zgolj po zaslugi mame in drugih svojcev, ki so ženici nudili hitro zdravniško pomoč in reševalcev ter zdravnikov. Mimogrede, gospa je konec letošnjega aprila umrla zaradi bolezni.

Satan v hiši

Leskovar je od napada na forenzičnem oddelku mariborske psihiatrije. Dr. Švabova je ocenila, da invalidsko upokojeni možakar v kritičnih trenutkih zaradi paranoidne shizofrenije in odvisnosti od kokaina ter alkohola ni vedel, kaj počne. Sam je pojasnil, da je v preteklosti užival droge, potem pa je šel na zdravljenje in je bil kake pol leta pred napadom »čist«. Nato pa je v svoji jakni našel štiri zavitke kokaina. En gram je vzel en dan pred napadom, drugega pa isti dan, štiri ali pet ur pred incidentom. Popoldne je tudi popil tri steklenice piva. Psihiatrične tablete pa je nehal jemati, ker je mislil, da jih ne rabi več. Pojasnil je še, da ga je takrat že dva dni preganjal satan in tudi napad na babico je bil povezan s tem. »Zelo me je bilo strah, čutil sem, da je satan v hiši. Zato sem šel gor k babici. Ko sem prišel tja, sem videl grozno prikazen, babica je bila kot živa smrt,« je opisoval. Nož je že prej vzel v kuhinji, v žepu ga je imel nekaj časa. Po njegovih besedah se je z babico dobro razumel, preden je obležala in postala dementna. Potem pa da je dve ali tri leta sploh ni videl, ni hodil k njej.

V preteklosti se je že zdravil s prostosti

Kot je ob razglasitvi sodbe povedala predsednica senata Irena Škulj Gradišar, so opustitev zdravljenja zaradi paranoidne shizofrenije, po drugi strani pa odvisnost od droge, predvsem kokaina, in od alkohola, povzročili izbruh psihoze. Zdaj bolezen ne napreduje po zaslugi zdravil in abstinence, česar se bo moral držati še naprej. Leta 2015 je že storil podobno kaznivo dejanje in tudi takrat so mu izrekli varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja s prostosti. Ni pa bila njegova družina tista, ki bi vplivala, da je opustil zdravila ali da je spet posegel po drogi, pač pa družba. Sodnica je dejala, je glede na splošno stanje v družbi, zelo težko zagotoviti, da v prihodnje ne bi mogel več priti do droge. Zato pa ga bo treba redno nadzirati, koristna bi bila tudi vključitev v podporno skupino za odvisnike od drog, ki abstinirajo. 

Priporočamo