»Če vas kdaj ustavita Dars ali policija in ugotovita, da ste napačno izpolnili obrazec za elektronsko vinjeto: Nikjer v zakonu ni določeno, da bi se kot neveljavna štela tudi vinjeta z napačno oznako registrske številke,« je ljubljanski odvetnik Blaž Kovačič Mlinar na omrežju X opozoril na sodbo ljubljanskega višjega sodišča, ki je ustavilo postopek o prekršku zoper voznika, ki se je zatipkal ob nakupu elektronske vinjete.

Kot je razvidno iz sodbe, je Dars februarja letos izrekel 300 evrov kazni vozniku, za katerega se je izkazalo, da ni imel ustrezne vinjete za svoj avtomobil. Pri izpolnjevanju obrazca ob nakupu vinjete se je očitno (sam oziroma tisti, ki je obrazec izpolnjeval) zmotil pri eni številki na registrski tablici. Vinjeto je nemoteno uporabljal skoraj eno leto, letos pa je od Darsa dobil kazen. Ker je šlo za očitno napako, je najprej poslal zahtevo za sodno varstvo na okrajno sodišče v Kočevju, vendar z zahtevo ni bil uspešen. Ko se je pritožil še na ljubljansko višje sodišče, pa so mu sodniki pritrdili in ustavili prekrškovni postopek.

Pojem (ne)veljavnosti vinjete je zapisan zelo široko

Če so se na kočevskem sodišču oprli tudi na splošni akt o cestninjenju in sklenili, da je voznik s podpisom potrdila ob nakupu vinjete prevzel odgovornost za pravilnost podatkov in posledice za napačne podatke, so na višjem sodišču presodili, da splošni akt o cestninjenju ne more biti predpis o prekršku. Zato so izrečeno kazen presojali zgolj na podlagi zakona o cestninjenju, po katerem je mogoče kaznovati voznike, ki so uporabljali avtocesto brez veljavne vinjete. Ob tem so opozorili, da je pojem (ne)veljavnosti vinjete v zakonu zastavljen zelo široko, vendar pa »vzbuja negotovost, ali se po tej določbi za prekršek kaznuje tudi posameznik, ki za uporabo cestninske ceste plača cestnino z nakupom vinjete, na kateri je prišlo do pomote pri zapisu registrske številke vozila, za katero je posameznik vinjeto kupil«.

Nikjer ni določeno, da bi bila vinjeta z napako neveljavna

Po mnenju sodišča je glede na zakon povsem jasno, da kazen čaka voznike, ki sploh nimajo vinjete, ki nimajo vinjete za pravilen cestninski razred ali katerim je veljavnost vinjete že potekla, »medtem ko za posameznika, ki je uporabljal elektronsko vinjeto z napačnim podatkom o registrski številki vozila in je očitno, da je vinjeta bila kupljena prav za to vozilo, le da je pri delu zapisa registrske številke prišlo do pomote, takšnega jasnega sklepa ni mogoče napraviti,« so zapisali višji sodniki in poudarili, da nikjer v zakonu ni določeno, da bi se kot neveljavna štela tudi vinjeta z napačno oznako registrske številke.

Z vprašanji, kako komentirajo sodbo višjega sodišča, kako bo ta sodba vplivala na izrekanje kazni v prihodnosti in ali bodo morda predlagali spremembo zakona o cestninjenju, smo se že obrnili na Dars, kjer so nam pojasnili, da bodo odgovore pripravili do jutri.

Neuradno pa smo izvedeli, da napake, do katerih prihaja, ker kupci vinjet ob nakupu navedejo napačno številko registrske tablice, niti niso zelo redki. Po neuradnih informacijah naj bi na Darsu kupcem vinjet neredko šli tudi precej na roko in jim kazen v primeru očitne napake spremenili zgolj v opomin. Seveda pa morajo vozniki, ki se želijo tudi v prihodnje voziti po avtocesti, tudi v tem primeru kupiti novo vinjeto in navesti pravilne podatke o avtomobilu.

O izrekanju kazni zaradi tovrstnih napak pri nakupu vinjete naj bi v preteklosti sodišča prav tako že odločala in pritrdila Darsovemu tolmačenju zakonodaje, ljubljansko višje sodišče pa je bilo tokrat očitno drugačnega mnenja. 

Priporočamo