V nasilju med tolpami, ki se v Marseillu borijo za prevlado na dobičkonosnem trgu mamil, je bil minuli teden umorjen 15-letnik. Ta je imel nalogo za eno od združb prestrašiti rivala iz drugega kartela, a so ga pri tem ujeli in ga kaznovali. Petdesetkrat so ga zabodli in še živega zažgali. Za maščevanje za njegovo brutalno smrt so nato najeli 14 let starega fanta. Odzval se je na oglas na družbenem omrežju, ki ga je objavil 23-letni zapornik. Plačanih naj bi dobil 50.000 evrov, organiziran je imel prevoz, zapornik je poskrbel za celotno logistiko načrtovanega kaznivega dejanja, ki pa se na koncu ni zgodilo. Fanta je namreč 36-letni voznik, ki ni ubogal njegovih ukazov, tako zelo ujezil, da ga je z revolverjem ustrelil v glavo in pobegnil. Štirinajstletnik je na pomoč poklical zapornika, ki ga je najel, a ga je ta izdal policiji. Streljanje je priznal, a pravi, da se je orožje sprožilo po nesreči.

Po navedbah tožilca Nicolasa Bessona iz Marseilla ta incidenta potrjujeta, da lokalne tolpe za vse nasilnejša dejanja najemajo vse mlajše fante. Novačijo jih prek oglasov na družbenih omrežjih, v katerih iščejo tako preprodajalce droge kot morilce. Za najstnike je to priložnost za »lahek« zaslužek, saj naj bi izgubili vsakršen smisel za moralo in občutek za vrednost človekovega življenja.

Usposabljajo jih za morilce

Francosko pristaniško mesto je eno najrevnejših v državi, v katerem pa cveti trgovina z drogami. In kjer je ta, je tudi vse več kriminala. Otroci in mladostniki so v njene kremplje ujeti tudi drugje po Evropi, o čemer je lani za britanski Guardian spregovorila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. »Mamilarski karteli jih rekrutirajo, radikalizirajo in na neki način usposabljajo za morilce,« je šokirala nepoznavalce področja. Soočajo se s podobno stisko kot otroci vojaki, saj so prisiljeni ubijati in pohabljati ljudi. V evropskem policijskem uradu Europol so na nevarnost vse večje navzočnosti mladih in neizkušenih plačanih morilcev v poročilu opozarjali že leta 2021. In če so cene za najhujša kazniva dejanja takrat še segale vse do sto tisoč evrov, so se ravno zaradi neizkušenosti kriminalcev začele konkretno nižati. Evropska komisarka Johanssonova je lani še opozorila, da je s trgovino z mamili povezana kar polovica umorov v EU, predstavila pa primer dvojnega umora v predmestju Stockholma, za katerega so aretirali 16-letnika.

Uvoz iz tujine

O novačenju rosno mladih otrok (nekateri imajo komaj 12 let) poročajo tudi iz Švedske in Danske, o čemer smo poročali nedavno. »Kriminalci objavijo oglas za 'delo' na družbenih omrežjih, otroci pa se zaradi denarja odzovejo nanj. Odpotujejo na Dansko in tam storijo kaznivo dejanje,« je za portal Euronews delovanje tolp opisal Stefan Sintéus, poveljnik policije za organizirani kriminal na južnem Švedskem. »Za delo so plačani, a sta njihova osnovna motivacija slava in status novorojenega kriminalca,« je še dodal. Kartele mlečnozobi morilci stanejo veliko manj kot izkušeni, poleg tega obstaja velika verjetnost, da bi bili v primeru prijetja kot ranljiva skupina v očeh zakona bolj zaščiteni in blažje kaznovani.

Na vse večjo moč kriminalnih združb je opozoril tudi generalni sekretar mednarodne organizacije kriminalistične policije Interpol Jürgen Stock. Opozarja, da bi svet lahko izgubil boj proti organiziranemu kriminalu, saj mafijske skupine delujejo kot velika, globalna podjetja z lovkami po vsem svetu. Glavni vir dohodka zanje ostaja trgovina z drogami, največ služijo s kokainom, z zaslužki pa financirajo preostalo kriminalno dejavnost. Kljub rekordnim zasegom (predlani le kokaina 323 ton) prestrežejo največ petino uvožene količine. Stopnja vse nasilnejšega kriminala se zaradi tega povečuje tudi na ulični ravni, kjer se tolpe borijo za svoj teritorij. 

Priporočamo