V socialnovarstvenih zavodih naj bi se nad otroki, starimi od enega do 17 let (201 je bilo dečkov, 201 deklic), znašali oskrbniki, ki naj bi mladoletnike zlorabljali, silili pa so jih tudi v spolne zlorabe drugih. Osumljeni so stari med 17 in 64 let, med njimi pa je največ oskrbnikov in islamskih verskih učiteljev. 66 prijetih je moškega spola, 105 ženskega.

Po navedbah generalnega policijskega inšpektorja Razarudina Husaina bolnim žrtvam niso pomagali, k zdravniku pa so jih peljali šele, ko so bili v kritičnem stanju. Nekatere otroke naj bi za kazen ožgali z vročimi kovinskimi predmeti (šlo naj bi za žlice), dotikali pa so se jih pod pretvezo, da gre za nek verski obred zdravljenja. Po poročanju BBC-ja so starši otroke predali v zavode, da bi se ti izobrazili na področju religije. Nekateri so v zavodih živeli že skoraj od rojstva.

Racije je policija izvedla kmalu po začetku preiskave proti poslovnemu konglomeratu Islamic Global Ikhwan Group, pod pokroviteljstvom katerega so zavodi delovali. Skupina, ki jo oblasti med drugim preiskujejo zaradi domnevnega poučevanja deviantnih islamskih naukov, obtožbe o zlorabah zanika.

Priporočamo