Za kar 3,3 milijona evrov so predvsem hrvaški, delno pa tudi evropski proračun oškodovali kriminalci, ki so med marcem 2021 in januarjem 2022 iz Dubaja na Hrvaško pretihotapili 5,8 milijona škatlic cigaret in jih prodajali na črnem trgu. Devetdeset ton nezakonitega blaga so skrili v sedem ladijskih zabojnikov, a so jih iz Dubaja na cilj uspeli spraviti le tri z okoli 35 tonami cigaret, saj so jih prej prijeli. Če bi jim uspel celoten podvig, bi povzročili za skoraj deset milijonov evrov škode. Prek pristanišča Ploče in mimo carine so jih v tovornjakih tihotapili v druge evropske države, med drugim Slovenijo, Madžarsko, Slovaško, Poljsko, kjer so jih prodajali. Da so se izognili carini, je združba enega od zaposlenih podkupila s skupno okoli 90.000 evri. Na njihovo nesrečo je bil to tajni sodelavec policije. Evropsko javno tožilstvo je šesterico ovadilo zaradi nezakonite trgovine s cigareti, davčne utaje in podkupovanja, kazniva dejanja pa so bila storjena v kriminalni združbi.

Izkoriščali ukrajinske delavce

V Španiji je policija razbila združbo, ki je upravljala tri nezakonite tovarne tobaka, v katerih so v slabih razmerah kot delovno silo izkoriščali ukrajinske begunce. Večje količine tobaka so pretihotapili iz tujine, v tovarnah pa jih zvijali v cigarete. Ustvarili so do pol milijona škatlic na dan, prodajali so jih tako v Španiji kot drugih evropskih državah. Delavci, gre za Ukrajince, ki so zbežali pred rusko invazijo, so po navedbah policije živeli »stlačeni« v montažnih zavetiščih znotraj tovarn, delali so po cele dneve, tovarn pa skoraj nikoli zapuščali. Nekateri so namreč v državo vstopili nezakonito, kar jih je naredilo za še lažje tarče nepridipravov. Po drugi strani so njihovi šefi uživali v življenju na veliki nogi, s tem pa tudi prali denar. V več kot dvajsetih hišnih preiskavah so zasegli za 37,5 milijona evrov tobaka, vozila prestižnih znamk in večje količine gotovine. Združba je za prihodnost imela visokoleteče načrte, saj so se pripravljali na razvoj velikih nasadov marihuane. Aretirali so 27 oseb.

Zasežen tobak so uničili

Pred dvema tednoma so francoski žandarji razkrili podzemno tovarno za proizvodnjo ilegalnega tobaka. Prijeli so devet osumljencev, največ državljanov Moldavije. Tovarna je bila razdeljena na tri dele: v prvem so proizvajali tobak, v drugem so ga skladiščili v škatlah, v tretjem pa so živeli delavci. Naleteli so na petnajst postelj, kuhinjo in dnevno sobo. Delavci so, odrezani od sveta, živeli kar tam. Žandarji so zasegli za več kot sto ton blaga, od tega 55 ton cigaret v škatlicah, 15 ton rezanega tobaka, več deset ton papirja, filtrov in etiket ter ogromno odpadnega materiala. Vrednost zaseženega tobaka so ocenili na 17 milijonov evrov. Zasegli so še vozila, stroje in drugo opremo. Zasežen tobak in druge nezakonite proizvode so uničili. 

Priporočamo