Do konca junija letos je slovenska policija preiskala dva uboja in sedem poskusov uboja ter tri umore. Skupno torej 12 najhujših kaznivih dejanj zoper življenje in telo, so potrdili na generalni policijski upravi (GPU). Takšno statistiko so zabeležili tudi lani, a s to razliko, da se je lani v enakem času zgodil en uboj več. »Številka je nekoliko nižja od povprečja zadnjih let, beležimo nekolikšno zmanjšanje števila najhujših kaznivih dejanj zoper življenje in telo,« so statistiko komentirali v GPU.

V začetku aprila je državo pretresel primer nasilne smrti 33-letne Sabine, mame štirih otrok, ki jo je na kraj zločina zvabil njen mož, tam pa jo je umorila njegova ljubica.

Zabadala jo je ljubica

Marca je Štajersko (pa tudi širše) pretresel umor 33-letne Sabine A., mame štirih otrok iz Markovcev. Žensko so sprva kakšna dva tedna iskali kot pogrešano, saj je njen mož 23. marca prijavil njeno izginotje in policiji celo izročil njeno poslovilno pismo. Na njeno truplo v kupu posušene trave je kakšna dva tedna kasneje naletela naključna sprehajalka, takrat pa je postalo jasno, da je umrla nasilne smrti. Preiskava je razkrila, da sta jo v sostorilstvu (in zaradi nezadovoljstva v partnerskih zvezah) umorila njen 37-letni mož in njegova 33-letna ljubimka. On je ženo pripeljal na vnaprej dogovorjeno mesto, kjer jo je ženska večkrat zabodla, njeno truplo pa zakopala. Policija je v hišni preiskavi zasegla morilsko orožje, ugotovila pa še, da je poslovilno pismo dejansko napisala ljubimka.

Kot pogrešanega so sprva junija iskali tudi 58-letnika iz okolice Kranja, a so gorenjski kriminalisti že kmalu po zagonu preiskave sumili, da je bil žrtev kaznivega dejanja. Imeli so prav. Na dan prijave naj bi ga namreč z več udarci s topim predmetom umorila 33-letni moški iz okolice Kranja in 26-letnik iz okolice Bleda. Truplo sta naložila v prtljažnik avta in ga odvrgla na območju Jelovice. V hišnih preiskavah so zasegli več dokazov, dvojica pa je zaradi suma umora na grozovit in zahrbten način ter iz koristoljubja pristala v priporu.

Nad soseda z lovsko puško

Sredi aprila je tudi škofjeloška policija obravnavala umor – v gozdu v Gorenji vasi se je namreč 52-letnik z lovsko puško zaradi spora glede zemljišč spravil na svojega 64-letnega soseda, ki je takrat na traktorju spravljal les. Dvakrat ga je zadel. Policijo je poklical sam, potem pa nadaljeval gozdarska dela. Na kraju so ga prijeli. Grozi mu najmanj 15 let zapora. Konec junija smo poročali o še enem krvavem dejanju – v bloku sredi Kočevja je 39-letna ženska z nožem ubila sedem let mlajšega partnerja. Motiv še ni znan.

O nekaj primerih najhujših kaznivih dejanj smo poročali tudi že v drugi polovici leta in jih prej omenjena statistika še ni zajela. V začetku julija smo pisali o nasilni smrti 44-letnice, ki naj bi ji kar na ulici na Viču z nožem sodil dve leti starejši partner. Zločin se je zgodil ponoči, tako prič ni bilo, policija pa je še celo naslednje dopoldne iskala nož. Motiv za napad ni znan, tako osumljeni kot žrtev pa naj bi bila odvisnika od drog. Pred nekaj tedni je Grosupeljčane pretresla nasilna smrt priljubljenega lastnika kavarne in slaščičarne Fontana. Petinšestdesetletnika naj bi po sporu napadel 48-letnik in ga z nožem zabodel do smrti. Še en napad z ostrim predmetom je grosupeljska policija obravnavala teden dni kasneje, ko je sin v zasebnem prostoru napadel očeta. Ta je bil poškodovan, osumljenca pa so hospitalizirali. 

Neraziskan odstotek primerov

Po številu umorov in ubojev Slovenija sodi med najvarnejše države na svetu. Število teh kaznivih dejanj (in poskusov) že leta pada – v 90. letih so na leto obravnavali do sto primerov, po letu 2007 povprečno okoli 40. Večino uspešno preiščejo, v zadnjih treh desetletjih je ostalo neraziskanih odstotek primerov.

Priporočamo