Približno leto in pol od umora 35-letnega Danijela Božića iz Ljubljane je specializirano državno tožilstvo (SDT) pred nekaj dnevi na ljubljansko sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper osem oseb. Očitajo jim umor in poskus umora ter pomoči pri teh dejanjih, storjenih v hudodelski združbi. Po naših podatkih so v zločin vpleteni domnevni člani slovenske celice kavaškega klana, zoper katere je bila oktobra lani zaradi trgovanja z drogo na ljubljansko sodišče vložena zajetna obtožnica. Sojenje v tej zadevi pa se še ni začelo, saj obtožnica še ni pravnomočna. V zločin naj bi bili vpleteni tudi člani matične celice kavaškega klana iz Črne gore, ene najbolj brutalnih kriminalnih združb na Balkanu, od koder naj bi prišel tudi ukaz o Božićevi likvidaciji, ker je na Gorenjskem izginila droga, vredna milijon evrov. Zanjo pa naj bi bil zadolžen Klemen Kadivec, domnevni vodja slovenskega dela kavaškega klana. Ko je izginila droga, je kavaški klan posumil, da sta jo ukradla Božić in Žarko Tešanović. Zato naj bi bilo Klemnu Kadivcu iz Črne gore sporočeno, da naj najde tatove in da jih bo treba likvidirati. Tudi če se najde ukradena droga, ker kavaškemu klanu nihče ne krade. Če pa to stori, je zanj edina kazen smrt.

Na delu so bili profesionalci

Načrtovanja ugrabitve in umora Božića ter poskusa ugrabitve in umora Tešanovića, ki je ušel smrti, naj bi bil po naših podatkih osumljen Klemen Kadivec. Med osumljenimi naj bi bili še nekateri drugi domnevni vodilni pripadniki slovenske celice kavaškega klana, in sicer Blaž Kadivec, Klemnov brat, Drejc Kovač ter Hrvat Marko Skerbec, ki je na begu. Kdo naj bi bili še štirje osumljeni, javno ni znano. Najmanj trije pa so po naših podatkih prišli v Slovenijo iz Črne gore ali Srbije, med njimi naj bi bil tudi glavni likvidator, ki ga je najel kavaški klan, da je »čistil« sovražnike.

Božića, ki so ga 15. novembra 2019 v Ankaranu ugrabili, nato pa odpeljali v gozd v bližini Okroglega pri Naklem, so našli umorjenega dva tedna kasneje. Zločin je močno pretresel Božićeve domače in slovensko javnost, saj je bilo po načinu storitve zločina jasno, da je pred smrtjo trpel in da so bili na delu profesionalci. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je skoraj dve leti in pol zbiral dokaze zoper osumljene. Pri tem so jim po naših podatkih pomagali tudi podatki, ki so jih dobili iz kriptiranih telefonov, ki so jih uporabljali nekateri obtoženi v slovenskem delu kavaškega klana, da bi prikrili medsebojno komunikacijo. Nekaj podatkov naj bi NPU našel tudi na telefonu zdaj že nekdanje uslužbenke SDT Tanje Tolimir, ki je bila oktobra lani aretirana zaradi suma izdajanja tajnih podatkov, tudi nekaterim članom slovenskega kavaškega klana. Pri prepoznavi osumljenih so preiskovalcem pomagale tudi nadzorne kamere, ki so posnele avtomobila, ki sta iz Ankarana, kjer je bil ugrabljen Božić, odpeljala proti Gorenjski.

Izdajala sta se za kriminalista

Zgodba se je začela, ko je Božić 15. novembra 2019 s svojim meganom v Ankaran pripeljal Klemna Kadivca in Žarka Tešanovića, nato pa se je za njim izgubila vsaka sled. V avtu naj bi sedel tudi Bojan Stanojević, namenjeni naj bi bili na sestanek v Trst. Ostali osumljenci naj bi se peljali za njima. Ko je v Ankaranu Božić ustavil, ker se mu je zdelo sumljivo, saj je neki avtomobil ves čas vozil za njim, naj bi planili nanj, ga vrgli v prtljažnik in odpeljali proti Gorenjski. Podobna usoda je čakala tudi Tešanovića, ker pa je močno vpil, so mimoidoči poklicali policiste. In to kljub temu, da sta nasilneža mimoidoče skušala prepričati, da sta kriminalista, in kazala neke značke. Stanojevića in Kadivca so prijeli, ostali osumljenci pa so medtem že peljali proti gozdu v okolici Okroglega, kjer so Božića mučili do smrti.

Umrl zaradi hudih poškodb

Prvega decembra 2019 je policija, ki je prečesavala gozd v okolici Okroglega, saj je iskala sledi za izginulim Božićem, naletela na grozljiv prizor. Iz zemlje je molela roka s pokrčenimi prsti, pod zapestjem pa je bilo videti rob bunde. Med izkopavanjem, preden so prišli do trupla, so našli tudi lopati brez ročaja, šest praznih plastičnih embalaž varikine, prazno embalažo cevosana, nekaj zamaškov. Tako imenovani grob je bil dolg 130 in širok 90 centimetrov, globok pa od 25 do 50 centimetrov. Pregledali so ga z detektorjem kovin in našli nekaj tulcev kalibra 7,65 milimetra. Na truplu, za katerega se je izkazalo, da je Božićevo, so odkrili vbodne rane, presekanine, tope poškodbe, raztrganine in strelne poškodbe. Poškodbe so bile tudi na glavi, oči je imel prelepljene z lepilnim trakom. Za Božića so bile usodne poškodbe glave in možganov, povzročene s težkim koničastim predmetom, dolgim najmanj 17 centimetrov. Božić je umrl zelo hitro, pomagala mu ne bi niti hitra zdravniška pomoč, so ugotovili na sodni medicini.

Priporočamo