Fant, ki je v začetku maja v beograjski osnovni šoli Vladislava Ribnikarja ustrelil osem učencev in varnostnika, bo šolanje nadaljeval prek spleta. Medtem je že dopolnil 14 let, a v času morije jih je imel še 13, tako da za kaznivo dejanje ni kazensko odgovoren. Še vedno je nameščen na psihiatrični kliniki, soglasje za to je podpisala njegova mama. Nedavno pa je zaprosila tudi za nadaljevanje šolanja. Ker je osnovno šolanje obvezno, iz osnovne šole, kjer je moril, pa so ga izključili, bo osmi razred opravljal na šoli dr. Dragana Hercoga, ki že ima veliko izkušenj pri delu z otroki na daljavo in v specifičnih okoliščinah, je poročal srbski spletni portal Kurir.

Ponosen na sinovo natančnost

V praksi gre za pouk prek elektronske učilnice, kot je bila navada v času pandemije. Na eni strani bo samo en učenec, ki bo v svoji bolniški sobi, na drugi strani pa učitelj, ki mu bo predaval, dajal domače naloge in snov, ki se jo bo moral naučiti. Toda čeprav bo pouk spremljal prek interneta, še ne pomeni, da bo internet lahko uporabljal tudi za druge namene, na primer videoigrice, branje vesti ali kaj podobnega. Njegovo življenje na kliniki je namreč zelo nadzorovano; policija stalno dežura v delu zgradbe, kjer je nameščen, prav tako pred kliniko. Ne sme se sprehajati, ne srečevati drugih pacientov. Ni mu dovoljeno zapustiti sobe, ko si želi, samo sorodnica mu redno prinaša potrebne stvari, piše spletni portal.

Medtem je bil tudi že zaslišan – nastopa namreč kot priča v kazenskem postopku, ki so ga sprožili proti njegovemu očetu. Osumljen je, da orožja, ki ga je imel doma, ni primerno zavaroval in je tako omogočil, da ga je sin lahko vzel. Prav tako ga preiskujejo, ker je fanta vodil na strelišče, kjer sta vadila streljanje. Fanta so zaslišali prek videopovezave med kliniko in tožilstvom. Čeprav so ga opozorili na pravico, da mu proti očetu ni treba pričati, se je odločil, da bo odgovarjal na vprašanja tožilca, pooblaščenca družin oškodovancev, očetovega zagovornika in tudi staršev umorjenih otrok. Po neuradnih informacijah spletnega portala je priznal, da ga je oče vodil na streljanje in da je bil ponosen na njegove strelske spretnosti. Za to je angažiral najboljšega inštruktorja. »Šla sva na strelišče, da bi gradila svoj odnos. Oče je bil ponosen, streljal sem brez napak,« naj bi pričal. Oče ga je med streljanjem snemal, potem pa posnetke ponosno kazal prijateljem, češ, kako sposobnega sina ima.

Petindvajset mrtvih bi bilo »vseeno preveč«

Po navedbah Kurirja je fant preiskovalcem priznal, da je sestavil spisek več kot 25 otrok, katerih smrt si je želel. »Naredil sem spisek za odstrel. Na njem je bilo več kot 25 imen in zavedel sem se, da je to vseeno preveč, pa sem od tega odstopil. Tistega dne, ko sem prišel v šolo, sem se odločil, da bom streljal kar po vrsti,« naj bi razložil. Ko so ga vprašali, ali niso bili žrtve njegovi prijatelji, ki so ga obiskovali ob rojstnem dnevu, on pa je obiskoval njih, je to zanikal. »Zavračali so me, to niso bili moji prijatelji. Zaradi tega sem to storil,« naj bi izjavil in dodal, da ga je za zločin navdahnila dokumentarna serija o množičnih morilcih v šolah.

Kot je znano, je 3. maja ob 8.40 z dvema pištolama prišel v šolo, streljal na varnostnika in učenke, ki jih je srečal na hodniku, potem pa vstopil v učilnico, kjer so bili njegovi sošolci ravno pri uri zgodovine, in začel streljati še tam. Devet oseb je umrlo, še štiri pa je hudo poškodoval. Potem je šel na dvorišče, odvrgel pištoli in poklical policijo. Mirno je počakal, da so prišli ponj. »Jaz sem psihopat,« naj bi bile prve besede, ki jih je izrekel.

Priporočamo