Kazenska sodnica celjskega okrožnega sodišča Gordana Malović je 23-letni državljanki Srbije Mariji Pavlović izrekla kazen eno leto in devet mesecev zapora, ker je iz koristoljubja 27. maja letos v Zagrebu v avto suzuki vitara naložila pet tujcev, državljanov Turčije, da jih prek Slovenije prepelje v Italijo. Med njimi sta bila tudi dva mladoletnika, nihče pa ni imel ne vizuma ne dovoljenja za prehajanje meje. Še več, ko so Pavlovićevo policisti policijske postaje Rogaška Slatina ustavili v Tekačevem na območju Podplata, so ugotovili, da je bil eden od mladoletnih Turkov v prtljažniku avtomobila. »S tem dejanjem ste vsaj enega od njih izpostavili nevarnosti,« je sodnica dejala Pavlovićevi, ki naj bi zgolj izvršila točno določeno vlogo, usklajeno s hudodelsko združbo. To je, da tujce prepelje iz Hrvaške prek Slovenije v Italijo. Za prevoz naj bi tujci hudodelski združbi plačali najmanj 5000 evrov na osebo, zelo verjetno pa so bili zneski še višji.

Pavlovićevo so policisti najprej pridržali, zatem je preiskovalna sodnica zanjo odredila pripor, na sojenje pa sta jo pravosodni policist in policistka pripeljala iz zapora na Igu, kamor se je po sojenju tudi vrnila. Sodnica je namreč zanjo, dokler kazni ne bo prestala, podaljšala pripor zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti. Neuradno naj to ne bi bil njen prvi »greh«, temveč že deveti prevoz ilegalnih prebežnikov, a za zdaj je to prvo kaznivo dejanje, ki ji je bilo dokazano. Njen telefon namreč še vedno pregledujejo in povsem mogoče je, da bo morala ponovno sesti na zatožno klop. Poleg kazni zapora ji je sodišče prisodilo tudi plačilo denarne kazni v višini 1500 evrov in izgon iz države za pet let. Oprostili so jo le stroškov kaznivega postopka.

Zavedena, da jo bodo policisti izpustili

Pavlovićeva, ki jo je po uradni dolžnosti zagovarjal odvetnik Jurij Preložnik, naj bi bila v Srbiji samostojna podjetnica, ukvarjala naj bi se s kemičnim čiščenjem. Očitno pa ji posel ni prinašal kdo ve kakšnega zaslužka, da se je odločila stopiti na pot kriminalnih dejanj. »Priznam, da sem kriva,« je v svoj bran dejala sodnici. Tožilka Urška Germadnik Šupek je v primeru njenega priznanja krivde predlagala eno leto in 10 mesecev zapora, torej en mesec več, na kolikor jo je na koncu obsodila sodnica Malović. Enako pa je ostalo plačilo kazni 1500 evrov in izgon iz države za pet let.

Organizatorji so jo na skrajno zavržen način prepričali, da jo bodo policisti kar izpustili, če jo bodo ustavili. Izrabili so njeno neizkušenost.

Jurij Preložnik, odvetnik

V sodni dvorani je Pavlovićeva, ki je krivdo takoj priznala, dejala, da dejanje obžaluje. Na vprašanje, kako je našla tujce in kako je vedela, kje naj jih čaka, je odgovorila, da je vsa navodila prejela prek SMS-sporočila na svoj telefon, komunicirala pa je tudi prek aplikacije What'sApp. Ko jo je zagovornik vprašal, ali so ji povedali tudi, kaj se bo zgodilo, če jo ustavijo policisti, je Pavlovićeva odgovorila, da so ji rekli, da jo bodo izpustili. Zamolčali pa so, da so za takšno kaznivo dejanje pri nas zagrožene visoke zaporne kazni (do pet let zapora), saj gre za zaslužek iz koristoljubja in izkoriščanje težkih življenjskih razmer ilegalnih prebežnikov, med katerimi sta bila tudi dva mladoletna. Odvetnik Pavlovićeve je zato predlagal sodišču zgolj pogojno obsodbo ali zaporno kazen do enega leta, saj da je bila obtožena očitno naivna in zavedena. »Organizatorji so jo na skrajno zavržen način prepričali, da jo bodo policisti kar izpustili, če jo bodo ustavili. Izrabili so njeno neizkušenost,« je dejal. A sodnice ni prepričal, saj je skoraj povsem sledila predlogu tožilke. 

Priporočamo