Kot pojasnjujejo na ministrstvu, napad po prvih ugotovitvah ni bil povezan s kandidaturo Slovenije za mesto nestalne članice Varnostnega sveta ZN. Zunanja ministrica Tanja Fajon je za spletni portal 24ur dejala, da gre za kibernetski napad iz tretje države, »ki očitno traja že dalj časa«. Po njenih besedah so bila napadena zunanja ministrstva in diplomatske mreže večine članic EU. Zunanja ministrica je še dodala, da napad ni povezan s kandidaturo članstva Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve so trenutno v fazi izvajanja varnostnih ukrepov ter ocenjevanja razsežnosti in posledic aktivnosti. O povzročeni škodi za zdaj še ne govorijo, sporočajo pa, da delovanje ministrstva ni moteno. »Vesela sem, da so službe to pravočasno oziroma dovolj hitro ugotovile in nas obvestile. V stiku smo s strokovnimi organi in pristojnimi službami in bomo ukrepali najhitreje možno, da zaščitimo sistem. Najprej moramo zaščiti sistem, da se zavarujemo in ocenimo škodo, ki je zagotovo nastala,« je še dejala ministrica. 

Na ministrstvu so še dodali, da so aktivnosti odkrili sami v sodelovanju s partnerji. Vzporedno s temeljito preiskavo so sprožili vse ustrezne ukrepe. Pri upravljanju z incidentom sodelujejo z uradom vlade za informacijsko varnost.

 

 

Priporočamo