Pred ljubljansko sodnico Tino Lesar se je zaradi poskusa uboja znašel 40-letni Mehmed Mahmutović. Kaznivo dejanje naj bi storil 7. aprila 2021 med sprehodom po dvorišču ljubljanskega zapora, ko je s prirejenim nožem v trebuh zabodel pripornika Alena Žilića in ga hudo poškodoval. Zakaj je Mahmutović zabodel Žilića, takrat ni bilo znano, saj vpletena v incident nista bila v sporu, govorilo pa se je, da naj bi bil napad naročen in da naj bi osumljeni za dejanje prejel 25.000 evrov. Mahmutovića so po poskusu uboja premestili v koprski pripor.

Od tam so ga čez nekaj mesecev preselili v mariborski pripor, pred kratkim pa je znova pristal v ljubljanskem priporu. Ima že zajetno kazensko evidenco, februarja lani je bil obsojen na dolgih 25 let zapora, ker je poleti 2020 ropal ljubljanske prostitutke, nad dve pa se je izredno grobo in ponižujoče spravil tudi spolno. Sodba še ni pravnomočna.

Obremenil pravosodnega policista

Tožilka Špela Brezigar Mahmutoviću v zameno za priznanje ni predstavila nobene ponudbe. Pričakovala je, da bo dejanje zanikal, in imela je prav. Ko pa je našteval, katere dokaze naj sodišče izvede na sojenju, je potrdil očitano v obtožbi: torej da je on zabodel Žilića, ker mu je bilo tako naročeno, in je bil za to tudi plačan.

»Sodišču predlagam, da zasliši naročnika kaznivega dejanja poskusa uboja. To je Darko Nevzatović, eden od članov kavaškega klana v Sloveniji. Da sem prišel v stik z njim, mi je omogočil pravosodni policist iz ljubljanskega pripora, ki mi je dal svoj mobilni telefon, da sva se z Nevzatovićem dogovorila. Pravosodni policist mi je tudi omogočil, da sem na zaporniško dvorišče prinesel prirejen nož in oškodovanca zabodel. Prek pravosodnega policista sem tudi dobil polovico denarja od Nevzatovića«, je sodnici zatrjeval Mahmutović in nadaljeval, da je, potem ko so ga premestili v mariborski zapor, tudi sam skoraj postal žrtev umora.

O podtaknjenem strupu v kavi v zaporu

»V kavo so mi dali strup, želeli so, da umrem. Prepričan sem, da je pravosodni policist iz Ljubljane poklical direktorja Šilca v Maribor in mu naročil, naj me likvidirajo, da ga ne bi jaz izdal,« je povedal obtoženi. Dodal je še, da ne bi povedal ničesar o naročniku umora Alena Žilića, »če me v mariborskem zaporu ne bi skušali likvidirati«.

Sodnica Lesar je obtoženega pozorno poslušala in vse povedano narekovala za zapisnik, nato pa razložila, da je ona zoper Mahmutovića opravila samo predobravnavni narok, sodil pa mu bo drug sodnik. Zaradi tega še ni znano, kdaj se bo sojenje pričelo. x

Priporočamo