V sarajevskem naselju Stup sta v torek popoldan zamaskirana moška pred nekim lokalom ubila 30-letnega švedskega državljana Harrisa Österdahla, njegovega štiri leta mlajšega sonarodnjaka pa ranila. Ta je v bolnišnici, a njegovo življenje ni ogroženo. Žrtev naj bi bil vodja zloglasnega švedskega mamilarskega kartela Vinsta, poročajo švedski mediji. Atentat nanj naj bi bil dobro načrtovan. Maskirana moška sta iz športnih torb potegnila avtomatsko orožje in začela streljati. Glasni rafal sta zadušila z dušilcem. Preden sta pobegnila z avtom, ki je v bližini čakal nanju, sta s kraja zločina še pobrala tulce. Tako nista pustila nobenih sledi. Oblasti predvidevajo, da je šlo za profesionalca, najeta morilca. Temu navkljub so enega od njiju v Republiki Srbski aretirali le nekaj ur zatem. Po pisanju portala Klix gre prav tako za švedskega državljana in sicer za 26-letnega Oliverja Herberta - Petra. Drugega strelca še iščejo. Včeraj so v povezavi z umorom prijeli še dve osebi.

Prvič ni uspelo

Po pisanju Avaza je 26-letnik skušal Österdahla likvidirati že pred meseci v Istanbulu, a mu ni uspelo, saj je ta napad preživel. Po zaenkrat še neuradnih informacijah se je v BiH skrival, pred časom naj bi v Sarajevu najel stanovanje.Kdaj je prišel v BiH, ni znano. Tarča morilcev pa je postal, ker naj bi v kratkem na švedskem pričal proti drugim vpletenim v svet preprodaje mamil. Zaradi preprodaje drog, podkupovanja in kršitve zakona o orožju je bil leta 2017 obsojen na štiri leta zapora, v zadnjem desetletju pa je bil kar trikrat obsojen. V kriminalno podzemlje je vpleten tudi njegov brat Dennis, s katerim sta poslovno sodelovala, skupaj prodajala in distribuirala drogo, pri čemer sta si pomagala tudi s spletnimi družbenimi omrežji. Pred petimi leti je policija klan zdesetkala, saj je polovilo kar enajst sodelavcev, ki so bili zaradi droge, ropov in ugrabitve obsojeni na zaporne kazni.

Vse več mrtvih

Na Švedskem je zadnja leta vse več nasilja kriminalnih tolp (mafijski umori, streljanja, eksplozije), v zadnjih mesecih je v spopadih med njimi umrlo ogromno ljudi – samo v septembru enajst. Lani je bilo s strelnim orožjem na Švedskem ubitih 62 ljudi, 107 pa ranjenih, kažejo podatki švedske javne televizije SVT. Povečini gre za povezavo z mamilarskimi posli. Samo za primerjavo – leta 2021 je bilo s strelnim orožjem ubitih 45 ljudi, na začetku tega stoletja pa le okoli 20, kar pomeni, da so se številke v dveh desetletjih podvojile oziroma potrojile. Strokovnjaki ocenjujejo, da je tovrsten organiziran kriminal tam postal grožnja družbi, saj v obračunih med tolpami mnogokrat nastradajo tudi mimoidoči. Tolpe s streljanjem ščitijo ozemlje in svoj kos pogače na trgu preprodaje mamil, tako pa tudi kaznujejo neposlužne ali izdajalce. Po ocenah policije je v tolpe neposredno vpletenih ali z njimi povezanih okoli trideset tisoč oseb, ki med drugim vodijo trgovino z orožjem in mamili. Stanje naj bi bilo tako hudo, da bi premier Ulf Kristersson na pomoč policiji rad poklical celo vojsko.

Priporočamo