Včeraj bi moral pred sodnika Cirila Keršmanca stopiti tudi Tomaž Stopar, domnevni vodja hudodelske združbe, ki naj bi pri uvozu in preprodaji različnih prestižnih avtomobilov utajila za več kot 1,2 milijona evrov davkov. Pa ni. Prišel je le odvetnik Boštjan Penko in razložil, da se Stopar opravičuje, ker je zadržan. Sodnik je tako menil, da obtoženi krivde ne priznava – zoper obtožnico je namreč ugovarjal, na sodišče pa je bil pravilno vabljen. Se je pa vabilu odzvala zastopnica Stoparjeve firme Fin Nep odvetnica Mirjana Kožuh. Pomoči pri utaji davkov je namreč obtoženo tudi podjetje, ki pa, kot je izjavila Kožuhova, kazenske odgovornosti ne priznava.

Štirje priznali

Pisali smo že, da gre za člane slovensko-hrvaške združbe, ki je od začetka leta 2016 do aretacij v začetku leta 2019 iz tujine v Slovenijo (in Hrvaško) uvažala avte višjega cenovnega razreda. Pri tem naj bi se na različne načine izogibala plačilu davka na dodano vrednost in davka na motorna vozila. Zgodilo naj bi se najmanj 115-krat. Prek slamnatih podjetij naj bi vozila večinoma uvažali iz Nemčije. Lastniki in direktorji slamnatih podjetij so bili ljudje s socialnega dna, v njihovem imenu pa naj bi jih upravljali nekateri obtoženi. Glavni naj bi bil kot rečeno Stopar: vodil naj bi logistični del prodaje vozil, skrbel za naročila, nakup avtov od prodajalcev v tujini, skrbel za pripravo ponudb, oglase na spletu, manipulacije s števci. To naj bi počel v dogovoru z Rokom Furlanom kot lastnikom podjetja, delujočega v Münchnu, ki naj bi se združbi pridružil leta 2017. Davke naj bi med drugim utajevali tudi s ponarejanjem dokumentov, v katerih so kot prodajalce vozil iz Nemčije navajali imena, ki so jih našli kar v osmrtnicah, objavljenih v tamkajšnjih medijih.

Matija Iskra je skrbel za računovodski del posla, piše v obtožnici, a je obtoženi včeraj krivdo zanikal. Zagovornik Marko Puš je sodniku predal spisek prič, ki da bodo potrdile, da ga takrat sploh ni bilo v Sloveniji, ampak je bil na Hrvaškem. Tožilec zatrjuje, da je bila njegova desna roka Maja Brlec, ki je včeraj krivdo priznala. »Iskra je bil moj direktno nadrejeni, nič se ni zgodilo, ne da bi on vedel,« je dejala obtoženka, ki je s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde. V njem je zapisana kazen dve leti in en mesec zapora, ki se bo izvršil v obliki vikend zapora: med tednom bo delala, konce tedna pa preživljala za rešetkami. Kar je nezakonito zaslužila, ji v slovenskem postopku ne bo treba vrniti, saj so ji to že odvzeli že na sojenju na Hrvaškem. Zaradi istega kaznivega dejanja, ki pa se nanaša na del, ko so oškodovali hrvaški proračun, so bili vsi razen Furlana v postopku tudi tam. Ali bo sodnik njeno priznanje krivde sprejel, bo razkril na naroku 8. januarja.

Na sodišče prinesla 194.000 evrov

Brlečevo naj bi na njenem »delovnem mestu« proti koncu leta 2018 nadomestila Mateja Poročnik, ki pa krivde ne priznava. Prav tako ne Furlan. So jo pa na prejšnjih narokih že priznali Krunoslav Filipčič, Igor Pintarič in Ana Marija Stopar. Za Pintariča je tožilec predlagal sedem mesecev zapora. Druga dva sta podpisala sporazum o priznanju krivde. Filipčič za dve leti in pet mesecev vikend zapora, za dve leti zapora, ki bi se nadomestil z družbeno koristnim delom, pa Stoparjeva nečakinja Ana Marija ter še 5800 evrov denarne kazni in odvzem 5400 nezakonito pridobljenih evrov. Zanimivo, da je kar na sodišče prinesla 194.000 evrov, češ da gre za denar iz utaje davkov, ki da ji ga je izročil stric. Včeraj pa je sodnik prebral dopis enega od Stoparjevih odvetnikov, ki zahteva vračilo denarja. Piše, da ga je odtujila iz bančnega sefa. In ne le to vsoto, pač pa 300 tisočakov.

Kako se bo postopek nadaljeval, še ni jasno. Sodnik obtoženim kazni še ni izrekel, sicer pa je iz obrambe prišlo tudi kar nekaj predlogov za izločitev dokazov in tudi dva za izločitev sodnika. Tudi o vsem tem še ni odločeno. 

Priporočamo