Sodni senat pod vodstvom Srečka Škerbca je danes izrekel sodbo nekaterim članom kriminalne združbe, ki je od septembra 2017 do januarja 2020 na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije trgovala z drogo in s tem zaslužila najmanj 1,3 milijona evrov. Obsojeni so bili Branko Šćulija, Svetlan Stjepić, Jure Močnik, Samir Velić, Anis Ličina, Jure Slaviček, Luka Korošec Lazić in Jernej Kotnik. Aleš Zupančič, po prepričanju tožilke Tamare Gregorčič kolovodja združbe, na sodbo še čaka. Zaradi bolezni so postopek zoper njega izločili in ga bodo končali posebej. »Najprej je bila bolna odvetnica, potem obtoženi, potem spet odvetnica,« je zaplete opisal Škerbec. Sodišču se je s sodbo mudilo, saj ravno minevata dve leti od vložitve obtožnice. Če sodba v tem času ni izrečena, je treba priprte izpustiti na prostost. V priporu so bili (zaradi ponovitvene nevarnosti) trije, Šćulija, Stjepić in Zupančič. Prvima dvema so ga danes s sodbo podaljšali. Zupančiču pa so ga odpravili, a ga istočasno poslali na prestajanje zaporne kazni. Tudi zaradi droge je bil namreč leta 2018 na celjskem sodišču obsojen na dve leti tako imenovanega vikend zapora. In medtem ko je za vikend to kazen prestajal, se je ob delovnih dnevih ukvarjal s še večjimi posli z mamili, zaradi katerih zdaj sedi na zatožni klopi. Ker so ga vmes priprli, mu je iz celjskega primera ostalo še 13 mesecev neprestane kazni.

Pet oproščenih

Zupančič naj bi bil tisti, ki je koordiniral prodajo ekstazija, konoplje in hašiša na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije, organiziral pa naj bi bil tudi tihotapljenje kokaina z ladijskimi konternerji iz Južne Amerike in Ekvadorja v Luko Koper, dobavo heroina iz iraka in proizvodnjo amfetamina v Sloveniji. Tožilstvo je spisalo obtožnico tudi zoper 30 njegovih domnevnih sodelavcev, 17 se jih je že na predobravnavnih narokih pokesalo in priznalo krivdo. Večina je bila obsojena na zaporne kazni, nekateri so jo medtem celo že prestali. Štirinajst pa jih je vztrajalo, da niso krivi in za te je bilo opravljenih okoli 70 glavnih obravnav. Rezultat? Sodni senat je na najvišjo kazen obsodil Šćulijo in Stjepića, oba sta dobila sedem let in pol zapora, dodatno pa še stransko denarno kazen 10.000 evrov. Močnik je dobil dve leti in pol zapora in 5000 evrov denarne kazni, Velić dve leti in deset mesecev in pet tisoč evrov, Ličina tri leta in pol ter 7000 evrov, Slaviček dve leti in pol ter 5000 evrov, Korošec Lazić poldrugo leto zapora (ki ga bo prestajal ob koncih tedna) in 2000 evrov, Kotnik pa tri leta in pol ter 6000 evrov denarne kazni. Denarne kazni bodo morali plačati v treh mesecih po pravnomočnosti sodbe, sicer bodo v zaporu še nekoliko dlje. Odvzeli so jim tudi protipravno pridobljeno premoženjsko korist, v primeru Ličine denimo dobrih 39.000 evrov. Kotniku so tudi uradno odvzeli med hišno preiskavo zaseženo drogo, dobrih 2,7 kilograma marihuane in slabih 5000 mililitrov nekega konopljinega produkta. Glede slednjega je sicer trdil, da gre za kremo, ki mu pomaga proti luskavici. Vendar mu senat ni verjel. Ostale, Dejana Šabotića, Polonco Nose, Elvisa Murića, Gregorja Mandlja in Ivana Davida so oprostili. V njihovih primerih je po oceni sodišča tožilstvo ponudilo premalo in preveč pomanjkljive dokaze.

Kamniški in zasavski del

Sodnik je zavrnil trditve obrambe, da ni šlo za člane hudodelske združbe, ampak posameznike, ki so se, kot je izjavil eden od zagovornikov, znašli na nepravem mestu ob nepravem času. Poudaril je, da je šlo za tipično hudodelsko združbo, v kateri vlada hierarhija in vsak član opravlja točno določeno delo. Oziroma šlo je za dve takšni združbi: prvo, kamniško, ki jo je vodil Zupančič in drugo, zasavsk. V to sta bila vpletena Novica Joskić (ki je priznal na predobravnavnem naroku) s svojo mrežo preprodajalcev drog ter Stjepić in (že prej obsojeni) Milan Baraga. Tudi ta skupina naj bi drogo nabavljala pri Zupančiču.

Obramba je trdila, da so se v kazenskem postopku dogajale velike nepravilnosti. Da je na primer Šćulijo tajni policijski delavec napeljal h kaznivim dejanejem, da policija za prikrite preiskovalne ukrepe ni imela zakonitih odredb, da je policija posegala v posnetke, pridobljene s prikritimi preiskovalnimi ukrepi ter jih prirejala. Pa da je senat izvedel le dokaze, ki so bili v prid tožilstvu, v korist obrambe pa ne. Škerbec je izjavil, da je senat vsa očitke dobro preveril, a da ne držijo.

Priporočamo