V začetku avgusta leta 1996 je lovec v kraju Dümmerlohausen v okrožju Vechta v Spodnji Saški v Nemčiji našel truplo 35-letnega Nenada Gajanovića z vzdevkom Gajo. Večkrat ustreljen je z obrazom navzdol ležal v obcestnem jarku kakšen meter stran od rdečega golfa, prav tako prerešetanega z naboji. Žrtev se je gibala v kriminalnih krogih, vpletena naj bi bila v več ropov. Gajo se je iz ene od držav bivše Jugoslavije preselil v Hamburg, nazadnje je živel v hotelu v Oldenburgu, kjer naj bi se skrival. Pred kom in zakaj, niso nikoli odkrili.

Primera takrat niso rešili, a ker umor ne zastara, so ga znova odprli leta 2019. Kljub obsežni preiskavi osumljenca oziroma več njih niso nikoli našli, zdaj pa ekipa lokalnih kriminalistov upa, da se bo s pomočjo Evropskega policijskega urada Europol in pomočjo javnosti to spremenilo. Za informacije, ki bi privedle do zaprtja primera in aretacije osumljenih, policija iz Oldenburga ponuja 5000 evrov nagrade.

Nove analize dokazov

Preiskavo so znova zagnali že pred petimi leti, ko se je ekipa kriminalistov lotila preiskave vseh (lokalnih) nerešenih primerov. To je privedlo do novonastale skupine za preiskavo umora »Gajo 96«, ime katere so sestavili z vzdevkom umorjenega in letnico njegove nasilne smrti. Preučili so vse odtlej zbrane dokaze (med drugim žrtvina oblačila in njegova očala) in jih z novimi metodami forenzične tehnologije še enkrat analizirali. Z analizo DNK naj bi storili korak naprej v preiskavi. Kakšnega, ni znano.

Nemške oblasti so objavile krajši film o zločinu in preiskavi, v katerem so objavili fotografije s kraja zločina ter nekaj drugih doslej še neobjavljenih informacij, do katerih so se dokopali v preiskavi. Upajo, da se bo javil kdo, ki bi o umoru imel dodatne podatke. Te lahko policiji sporočijo prek telefona ali anonimno prek spletne strani. Na pomoč lokalni ekipi kriminalistov je priskočil tudi Europol, saj bi lahko bili v Gajov umor vpleteni člani tolp organiziranega kriminala. Preiskovalci predvidevajo, da bi lahko v tem »krogu« dobili največ informacij, vključujoč motiv za umor in morilce same.

Priporočamo