Čeprav je ljubljansko sodišče vzpostavilo videokonferenčno zvezo z murskosoboškim zaporom, v katerem je od decembra lani priprt Mladen Bilić, ga sodnik Srečko Škerbec ni mogel vprašati, ali tožilske očitke o zlorabi prostitucije priznava ali ne. To bi namreč lahko storil le v prisotnosti obtoženčevega zagovornika, ki pa ga ni bilo.

»Že vse dopoldne se ne oglaša na telefonske klice,« je potožil Bilić. Preden je Škerbec narok preložil na prihodnji teden, je odvetnika Janka Jermana kaznoval z 2000 evri – s tisočakom za danes in tisočakom za odsotnost na naroku, ki je odpadel že septembra. »Gre za zavlačevalni manever obrambe,« je bil odločen. Bilić je nato potožil zaradi zdravstvenih težav: »Potrebujem operacijo na očesu, po njej pa dva, tri tedne nepremičnega ležanja in nege. A doma, ker tega mi v zaporu morejo zagotoviti. Čas mi tiktaka ...«

Prostitutka je smela odkloniti le eno stranko dnevno, če jih je več, sta kljub temu zahtevala denar. Za vsak dan, ko je bilo dekle bolno, je moralo samo plačati za nastanitev.

Bilić je bil po prepričanju tožilstva kolovodja kriminalne združbe, ki je od septembra 2020 do hišnih preiskav decembra lani v Vili Klara v Trnovem in drugih stanovanjih po Ljubljani dekleta, domačinke in iz držav nekdanje Jugoslavije, silila v prostitucijo in z njimi dobro služila. Bilić naj bi določal cenik in od vsake zahteval najmanj 60 evrov na dan oziroma okoli 1800 evrov na mesec.

Če dekle ni imelo dovolj denarja za plačilo sobe, jo je, tako vsaj trdi tožilstvo, enostavno zaklenil vanjo in ji, dokler mu ni izročila zahtevane vsote, omejeval gibanje. Bil naj bi glavni povezovalni člen med pajdaši, ki so delovali v različnih skupinah. V prvi naj bi bili Laura Teuta Kovče (stara znanka sodišč naj bi se z izkoriščanjem prostitutk ukvarjala kar iz zapora na Igu oziroma med prostimi izhodi), Sashko Krstevski in Almin Rujović. V drugi Rok Kovačič in Elameri Kovačič Ljubijankić ter v tretji Edin Sakić, Draženka Mačak in Stefan Trajković.

V šotorih gojila konopljo

Vse razen Bilića je sodnik že vprašal po morebitnem priznanju krivde. Teuta Kovče, Krstevski in Rujović so jo zanikali, ostali so priznali. Danes je izrekel kazen Sakiću in njegovi zunajzakonski partnerici Draženki Mačak, ki sta priznala vpletenost v izkoriščanje prostitutk, ukvarjala pa sta se tudi z drogo. S Trajkovićem naj bi izkoristila najmanj 13 deklet. V dogovoru z Bilićem sta jih nastanila po stanovanjih in mu za sobo plačevala po 70 evrov dnevno oziroma 4000 do 6500 evrov mesečno.

Ženske sta novačila prek oglasov, obljubljala sta jim delo maserk. Končale pa so kot prostitutke, nekaterim sta ob prihodu celo vzela potni list. Oglaševala sta njihovo delo, se dogovarjala s strankami in jih tudi sicer nadzorovala, skrbela za opremo in pripomočke, recimo lubrikante in kondome. Prostitutka je smela odkloniti le eno stranko dnevno, če jih je več, sta kljub temu od nje zahtevala denar. Za vsak dan, ko je bilo dekle bolno, je moralo samo plačati za nastanitev.

Oba sta s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde. Mačkova je bila zaradi izkoriščanja prostitucije obsojena na dve leti in tri mesece zapora, Sakić pa na leto in deset mesecev. Ker sta na Logu pri Brezovici v šotorih gojila konopljo, ker so Sakića zasačili pri prodaji 99 gramov kokaina in skoraj dveh kilogramov konoplje in ker so mu doma zasegli še nezakonito orožje, je končna kazen še višja. Za Mačkovo dve leti in pet mesecev, za Sakića pa tri leta in sedem mesecev.

Obsojen je bil tudi Suljo Ćereti, od katerega je Sakić dobil drogo, Ćereti sam pa je tajnemu policijskemu delavcu prodal sto gramov kokaina. Dobil je dve leti zapora. Trojica bo kazen, kolikor je je še ostalo (vanjo je vštet tudi pripor in nato hišni pripor od decembra lani), prestajala na polodprtem oddelku zapora. 

Priporočamo