Najstniki, stari 12, 14 in 15 let, so prejšnjo nedeljo ponoči oropali bencinski servis blizu kraja Bela Cerkev na vzhodu Srbije, nedaleč od romunske meje. Ukradli so denar in energijsko pijačo. Dva dni kasneje jih je čakala prava groza. Lastnik oropane postaje jih je pretepel, obenem pa jih prisilil, da so drug drugega pobrili po glavi. Celotno »kazensko sankcijo« je posnel na telefon. Policija zdaj preiskuje oboje: tako rop kot napad na trojico.

Za srbski Kurir je spregovoril oče enega od otrok: »Jezen sem nanj, nikakor ne odobravam tega, kar je storil. Sram me je. Ne bi smel krasti.« A si najstniki vsemu temu navkljub nikakor niso zaslužili kazni, kakršno si je zamislil oropani. Fantje so se na podvig pripravili. Eden od njih je šel najprej v izvidnico, dva dni kasneje pa so se odpravili v napad. Eden je stražil, druga dva sta se v trgovino prikradla skozi okno. Sin omenjenega moškega je zagrabil štiri energijske pijače, prijatelj pa je ukradel denar, kar naj bi bilo razvidno tudi s posnetkov nadzorne kamere na bencinski postaji. Osumljene so hitro identificirali in otroci so na policijski postaji priznali, kaj so storili. Lastnik oropanega servisa je celo prišel k njim domov, kjer so se normalno in mirno pogovorili, kako bodo povrnili škodo, je za Kurir pojasnil oče enega od prestopnikov.

Oropani lastnik bencinskega servisa je vzel pravico v svoje roke in trojico, staro od 12 do 15 let, kaznoval kar sam: z brcami in brivnikom.

 

Med britjem jokali

V torek se je gospod vrnil in zahteval, naj se otroci opravičijo še njegovi sestri, solastnici servisa. Pustili so jih z njim v avto, ne vedoč, kaj jih čaka. Odpeljal jih je k sebi domov in jih na dvorišču začel tepsti. »Klofutal jih je in boksal, pridružila se mu je še sestra. Enemu otroku sta zlomila nos, kri pa mu z obraza sprala z vodo iz vrtne cevi. Mučenje se takrat ni končalo. Otroke je naložil v avto in jih peljal k frizerju. A ker so imeli gnečo, je kar sam kupil napravo za striženje. Peljal jih je na bencinski servis, jih posedel in prisilil, da si medsebojno pobrijejo lase. Otroci so ga v joku ubogali,« je za Kurir izživljanje nad otroki opisal pretresen oče. Trpinčenje otrok je prekinil šele mimoidoči, ki je prišel pogledat, kaj se dogaja. Takrat je eden od otrok pobegnil. Starši so zgroženi nad dejanjem otrok, a še veliko bolj nad odraslim moškim, ki jih je na lastno pest kaznoval. In to na povsem nesprejemljiv način.

Oče enega od mladoletnih prestopnikov nikakor ne more verjeti, kako brutalno se je moški znesel nad otroki. Vloma in ropa ne odobrava, pravzaprav ga je za sinovo dejanje nadvse sram, a se mu zdi odziv na krajo pretiran in povsem neprimeren.

 

Na tožilstvu v Vršcu so potrdili postopek tako za rop oziroma tatvino kot za maltretiranje mladoletnikov. Trenutno poteka faza preiskave in zbiranja dokazov ter informacij. Ugotoviti morajo tudi, koliko denarja so najstniki ukradli, saj lastnik vztraja, da so mu odnesli 100.000 dinarjev, oni pa pravijo, da so jih vzeli le 9000.

Priporočamo