Na koprskem okrožnem sodišču so kmalu po odmevni aretaciji italijanskega mafijca na begu že pravnomočno odločili o njegovi izročitvi zahodni sosedi. »O predaji je bilo odločeno po skrajšanem postopku, kar pomeni, da je zahtevana oseba soglašala s predajo,« so nam pojasnili na koprskem sodišču, kjer so torej že zaključili postopek izročitve 44-letnega Salvatoreja Roberta Perricciola, ki mora v Italiji prestati preostanek 21-letne zaporne kazni.

Nadzirali so tudi njegovo družino, ženo in tri otroke, zaradi katerih naj bi ga tudi našli. Na ženin avto naj bi namreč namestili sledilno napravo, prav ona pa jih je potem vodila do moža.

Italijana so prejšnji torek zvečer aretirali v vasi Rakitovec, po poročanju italijanskih medijev pa je Perricciolo vodja italijanske kriminalne združbe, ki so ga v domovini iskali zaradi preprodaje mamil, ropov, goljufij, poneverb, izsiljevanja, ugrabitev, nezakonitega posedovanja orožja in sodelovanja z mafijo. V Italiji je bil obsojen na 21 let zapora, od katerih jih mora prestati še 15. Poleg njega je bilo obsojenih še 17 njegovih pajdašev različnih narodnosti (na skupno 130 let zapora), sodba pa je postala pravnomočna februarja letos. Le nekaj dni prej se je za 44-letnikom izgubila vsaka sled. Na generalni policijski upravi (GPU) so potrdili, da je imel moški ob aretaciji pri sebi ponarejene dokumente.

Sledili njemu in ženi

Ubežniku so italijanski organi že nekaj časa sledili, telefonskim pogovorom so prisluškovali od marca, po izdaji evropskega preiskovalnega naloga agencije Eurojust pa so nadzor izvajali tudi v Sloveniji. Nadzirali so tudi njegovo družino, ženo in tri otroke, zaradi katerih naj bi ga tudi našli. Na ženin avto naj bi namreč namestili sledilno napravo, prav ona pa jih je potem vodila do moža, ki je bil na begu pol leta, so poročali italijanski mediji. Štiriinštiridesetletni Perricciolo je pretekli torek »padel« v Rakitovcu blizu meje s Hrvaško, kjer se je v preteklosti prav tako že skrival. Aretirali so ga v apartmaju, ki ga je najel z lažnimi dokumenti, zraven pa so bili tudi žena in otroci, so poročale Primorske novice.

Salvatore Roberto Perricciolo ima korenine v Kalabriji, živel pa je tudi drugod po Italiji. Zadnja leta na območju Macerate, Ancone in Ferma, kjer je združba, vodja katere je bil, prodajala največ kokaina.

Salvatore Roberto Perricciolo ima korenine v Kalabriji, živel pa je tudi drugod po Italiji. Zadnja leta na območju Macerate, Ancone in Ferma, kjer je združba, vodja katere je bil, prodajala največ kokaina. Uradno naj bi sicer bil prodajalec rabljenih avtov, v resnici pa je bil že vse od začetka tisočletja član, kasneje pa šef tako imenovane mafije nočnega življenja. Združba je vladala s silo in nadzorovala na desetine nočnih klubov, Perricciolo pa je obenem še nadzoroval izsiljevanja, goljufije, rope, ugrabitve in preprodajo orožja, še pišejo italijanski mediji, ki so 44-letnika označili za nevarnega zločinca. Večkrat so mu zasegli orožje, in sicer vse, od pištol do mitraljezov. 

Priporočamo