Obilno deževje, nižje temperature, odpadlo listje na cesti, krajši dnevi in šibkejša dnevna svetloba, vse to v tem letnem času vpliva na prometno varnost, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa (AVP). Zato nekaj nasvetov za voznike. Prvič, zavorna pot. Nanjo lahko občutno vplivajo nižje temperature v kombinaciji z vodo na cesti, oprijem pnevmatik lahko dodatno poslabša odpadlo listje. Redno je treba preverjati obrabljenost pnevmatik in pravilen pritisk v njih, saj oboje močno vpliva na obnašanje in lego vozila, sploh v mokrem in nalivih. Zakonski minimum globine profila (1,6) predstavlja že skrajno mejo obrabljenosti; že pri dveh milimetrih je obrabljenost več kot 90-odstotna, pri treh milimetrih pa celo 78-odstotna.

V dežju bodite obzirni tudi do kolesarjev, mopedistov in pešcev, mimo njih vozite počasneje. Nihče ne mara pljuska vode izpod avtomobilskih koles.

 

Drugič, splavanje (akvaplaning) zaradi dežja. Če zapeljemo v vodo s hitrostjo, ki je pnevmatike ne morejo več izpodriniti skozi kanale (profil), pride do splavanja, pnevmatika izgubi stik s podlago in »zaplava« po vodni površini. Nasvet AVP je predvidevanje, zmanjšanje hitrosti in povečanje varnostne razdalje. Če pa vseeno pride do splavanja, ostanimo mirni, zadržimo smer in zmanjšajmo hitrost, toliko, da pnevmatike spet dobijo oprijem. Če naletimo na poplavljeno območje, raje ustavimo in se od blizu prepričajmo, kako hitra in globoka je reka ali potok, kjer je poplavilo cesto. Še varneje pa je, da v dvomu poiščemo drugo pot.

Tretjič, bodite vidni. Poskrbite za pravilno delovanje luči in prezračevanje ter klimatizacijo, stanje stekel, predvsem vetrobranskega in brisalcev. Dež poveča vlago v avtu, zato je nujno delovanje klime in prezračevanja, da se šipe ne zarosijo. Če se nam to pogosto zgodi, je morda tudi čas za menjavo kabinskega filtra. Prav tako očistimo notranji del vetrobranskega stekla, kjer se sčasoma nabere mikroskopski sloj umazanije. Še najbolj vidna je ponoči, ko se zaradi nje steklo nevarno blešči ob svetlobi žarometov nasproti vozečih vozil. In nenazadnje, v dežju bodite obzirni do kolesarjev, mopedistov in pešcev, mimo njih vozite obzirno in počasneje. Nihče ne mara pljuska vode izpod avtomobilskih koles, opozarjajo na AVP. 

Priporočamo