Domnevni množični morilec Krešimir Pahoki iz Daruvarja ostaja za zapahi, poročajo hrvaški mediji. 51-letniku so pripor podaljšali še za dva meseca, kar so za portal 24sata potrdili na sodišču v Bjelovarju. Dodali so še, da si je ob obisku sodišča pri hoji pomagal s palico. Ali je bil tokrat kaj bolj zgovoren kot pred tedni, ne poročajo. Takrat je novinarje, ki jih je zanimalo, zakaj je v domu za starejše v hrvaškem Daruvarju s starim revolverjem pobil šest ljudi, še šest pa jih ranil, hitro odpravil z dvema besedama: »Brez komentarja.« Molčal je tudi pred preiskovalnim sodnikom. Tako zaenkrat še vedno ni znano, kaj ga je gnalo v krvavo dejanje. Za enajst kaznivih dejanj, med drugim femicida, umorov in poskusov umora, mu grozi do 50 let zapora.

Prebivalci malega slavonskega mesteca so v hudem šoku tudi mesec dni po nepredstavljivi tragediji. Nihče ne more verjeti, še manj pa dojeti, kaj se je zares zgodilo. Mediji so takrat poročali, da se je Pahoki tistega usodnega dne pred smrtonosnim napadom ustavil v lokalni gostilni. Po navedbah prič je naročil pijačo tako zase kot za vse druge goste (a računa ni poravnal), potem pa rekel, da ima opravek oziroma da mora še nekaj postoriti. Bil je povsem miren. Ton glasu normalen.

Mamo ustrelil v glavo

Oborožen se je potem odpravil v dom za starejše, v katerem je že kako desetletje bivala njegova mama. Najprej se je oglasil pri direktorici, da bi se pomenila o njegovem večnem zamujanju plačila računa za oskrbnino. Zaradi nizke pokojnine je namreč potrebovala sinovo denarno pomoč. Direktorica naj bi mu zagrozila, da bodo morali mamo prestaviti drugam, če ne bo redno plačeval. Na mizo je vrgel kuverto z denarjem, ji navrgel, da ima zanjo »še nekaj« in začel streljati. Na srečo jo je le obstrelil. Drugi niso imeli take sreče.

S strelom v glavo je potem ubil mamo in njenega 37-letnega negovalca Damirja. »Šel je po hodniku in streljal s coltom. V njem je imel osem nabojev, izstrelil jih je v tiste, ki so se znašli na njegovi poti. Tri oskrbovanke so takoj umrle, ena pozneje v bolnišnici. Direktoričin zet in medicinska sestra sta se najprej skrila pod posteljo, ko sta skušala zbežati skozi okno, pa ga je moškega zadel. Kri je bila na stropu, stenah ... Povsod. Bil je pravi pokol,« je ena od prič za lokalni portal opisala grozljive trenutke. Ko je »opravil svoje«, se je Pahoki vrnil v lokal, sedel za isto mizo, nanjo odložil pištolo in naročil pivo. Mirno je počakal na policijo.

Po neuradnih informacijah je bil motiv za strelski pokol denar. Mama naj bi namreč svoje imetje prepisala na lastnike doma, da bi si tako do smrti zagotovila prostor v njem, je poročal portal Danas.hr. Krešimirju to naj ne bi bilo všeč zlasti za to, ker je del oskrbnine plačeval tudi sam.

Priporočamo