Sojenje znani Mariborčanki Nataši Švikart, glavni akterki v aferi Maus, se še ne bo kmalu končalo. Mariborska okrožna sodnica Maša Blažeka je zoper njo razpisala še tri naroke. Prvega 9. oktobra, drugega načrtuje v novembru, tretjega v decembru.

Brani se, kakor da je ona žrtev

Afera okrog društva Maus, ki je zbiralo denar za pomoči potrebne, še posebno za bolne otroke, je na plan izbruhnila leta 2019, ko je Nataša Vrbnjak Šteflič, mati takrat šestletnega dečka Gala, za katerega je društvo zbiralo denar, opozorila na nepravilnosti v društvu. Nataša Švikart ji je namreč vsakič, ko jo je vprašala, koliko denarja je zbranega za operacijo njenega otroka, ponavljala isti znesek (40 tisoč evrov), jeseni 2019 pa jo je šokirala s priznanjem, da si je sposodila precejšnjo vsoto od zbranega denarja, da bi rešila svoj stanovanjski problem. Za Gala je bilo zbranih več kot 97 tisoč evrov, obtožena pa si je od tega domnevno prisvojila skoraj 17 tisoč evrov. Preostali denar, okoli 70 tisoč evrov, je po izbruhu afere zavarovalo sodišče, zato deček od Mausa takrat ni dobil nič, je pa akcijo zanj nadaljevala Nadškofijska karitas Maribor.

Stekla je preiskava, sumljiva ravnanja Mariborčanke je prijavilo še nekaj ljudi, tožilstvo pa jo je na koncu obtožilo, da »v obdobju med septembrom 2016 in oktobrom 2019 kot odgovorna oseba v društvu Maus pri zastopanju premoženjske koristi kakšne osebe zavestno ni izpolnila svoje obveznosti delati v njeno korist. Pri tem je zlorabila pooblastilo ter sebi in drugim (sodelavki, ki je bila zaposlena v društvu, in prostovoljcem, ki jim je od zbranega denarja plačala delo na črno) pridobila premoženjsko korist, v obtožnici zatrjuje mariborsko tožilstvo, Nataša Švikart pa očitano krivdo zanika in se brani, kakor da je bila v tej zgodbi ona žrtev. Več pričam je na sojenju očitala, da so ji uničili življenje. Še preden se je proces zoper njo pričel, jo je moral pregledati psihiater, saj je obramba zatrjevala, da obtožena zaradi psihičnih težav ne bo mogla sodelovati v procesu. Psihiater je ocenil, da v procesu lahko sodeluje, ona pa na sojenju vsake toliko poskrbi za kakšen incident.

Šla zamenjat drobiž, vrnila se je z novo obleko

Tako je bilo tudi na julijskem naroku, ko je predsednica senata k pričanju povabila Aljošo D., ki mu je obtožena obljubljala zaposlitev. Z obtoženo se je dogovoril, da bo za društvo izdelal spletno stran in skrbel za odnose z javnostmi. Po dveh tednih sodelovanja je ugotovil, da od dogovora o zaposlitvi ne bo nič, saj mu je obtožena poskušala vsiliti, da podpiše pogodbo o prostovoljskem delu, na kar ni pristal. Obtoženo je opisal kot izjemno neorganizirano, po njegovih besedah je bila v službi večkrat tudi pijana, moralno mu je pridigala in ga prepričevala, naj se odseli od matere in pride živet k njej. »Ga boste zaprli? Laže! Krši zakon,« se je obtožena pričela dreti v sodni dvorani, zaradi česar je sodnica morala na pomoč poklicati varnostnika, a si je Nataša Švikart tudi v njegovi prisotnosti privoščila nekaj histeričnih izbruhov. »Lago, krado, v pekel pado,« je po mariborsko kričala na Aljošo D. in mu očitala, da ji je uničil življenje.

Sodnica je po več ostrih opozorilih obtoženo uspela utišati in Aljoša D. je lahko nadaljeval s pričanjem. Razložil je, da je hitro posumil, da se v društvu Maus z zbranim denarjem ne ravna odgovorno, in opisal dan, ko je šel z obtoženo kupit računalnik. »Šli smo kupit opremo v Harvey Norman. Denar je imela v vrečkah za zelenjavo. Šope denarja. Avtomobil je ustavila na parkirišču in rekla, da bomo denar prešteli in ga šli zamenjat v E.Leclerc, saj bi bilo sumljivo, če bi opremo plačali s tako malimi apoeni. Šla je v E.Leclerc, vrnila se je z novo obleko in torbico, potem smo šli po računalnik, pri čemer je kupila dva,« se je spominjal Aljoša D. in navrgel, da je bilo iz objav obtožene na družbenem omrežju očitno, da si je v času zbiralnih akcij veliko privoščila, tudi več potovanj na pesniške turnirje v tujino. »Zakaj se je vajino sodelovanje končalo?« je pri priči preveril zagovornik obtožene. »Malo nerodno vprašanje glede na izbruhe, ki smo jim bili danes priča,« je advokatu odgovoril Aljoša D. Zavrnil je trditev obrambe, da se je njegovo sodelovanje z društvom končalo na pobudo obtožene, in razkril, da je Nataša Švikart pričakovala, da bo za društvo naredil tudi kaj nezakonitega. »Bilo je malo pred prvomajskimi prazniki. Izročila mi je 15 listov papirja, na vsakem je bilo dvajset imen. Zahtevala je, da dam vse donacije na skupen enačaj, da bi bilo predstavljeno, kakor da je vsak posameznik doniral pet evrov, čeprav so ljudje prispevali tudi višje zneske. To je od mene zahtevala dvakrat in dvakrat sem jo zavrnil,« je povedal Aljoša D. Obtoženo je njegovo pričanje zelo iztirilo, zmerjala ga je s psihičnim bolnikom, ko pa je tudi on povzdignil glas, se je postavila v obrambno držo, dvignila roki in ga izzvala k pretepu. »Pridi, udari me, pridi, da vsi vidijo,« se je drla na Aljošo D. Ko je končal s pričanjem, mu je še zabrusila: »Peder, ti boš delal škodo ljudem, psihični bolnik. Jaz ti bom uredila, da boš šel na forenziko (enoto za forenzično psihiatrijo).«

Ne skriva jeze do prijaviteljice

Aljoša D. ni edini, ki bi se mu Nataša Švikart rada maščevala. Jeze ne skriva niti do Nataše Vrbnjak Šteflič, matere dečka Gala, zaradi katere je pristala v kazenskem postopku. Obramba je namreč v kazenskem spisu našla uradni zaznamek, iz katerega izhaja, kaj naj bi se bila Galova mati pogovarjala z Božidarjem Bračunom, generalnim tajnikom Nadškofijske karitas Maribor, ki je po izbruhu afere prevzela zbiranje denarja za dečka. »Prosila ga je, naj javnosti ne obvešča o znesku, ki je bil zbran, in da nikomur ne pokaže računov za operacijo, ki so bili nižji od pričakovanih,« je policijski zapis povzel odvetnik Žontar. Sodišču je predlagal, naj zasliši Bračuna o tem, »koliko sredstev je bilo zbranih in kako so bila razdeljena.« Pooblaščenka oškodovancev je predlogu nasprotovala. »Mati mladoletnega Gala ni pod obtožbo,« je spomnila odvetnica. »Pa še bo,« ji je zabrusila obtožena in se odkrito razveselila dejstva, da je sodni senat predlogu obrambe ugodil.

V očitanem obdobju je društvo Maus zbiralo denar še za deset otrok, ki so jim bila sredstva predana, in izpeljalo nekaj akcij za ljudi, ki so se znašli v finančni stiski zaradi neporavnanih obveznosti. Na julijskem naroku je pričal tudi oče fanta, ki je od društva Maus prejel 30.400 evrov, za kar je obtoženi neizmerno hvaležen. »Moj fant ne govori, ne vidi. Vsa čast ji, kar je naredila za nas. Meni je zelo pomagala, dala denar za terapije, ki ga nismo imeli, saj sem bil brez službe. On zgoraj vidi, kar je za nas naredila dobrega,« je oče slepega fanta hvalil obtoženo in izjavil, da je bil ob izbruhu afere Maus zelo presenečen.

 

Priporočamo