Pred tremi leti, konec oktobra 2020, je državni SDH tik pred prodajo ajdovske Bie Separations prodal svoj delež v družbi Meta Ingenium – in to za precej manj denarja, kot bi ga iztržil, če bi s prodajo počakal.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes na več naslovih opravljajo hišne preiskave. Preiskujejo prodajo državnega deleža iz leta 2020. Kot navaja portal Necenzurirano, naj bi kriminalisti preiskovali prodajo državnega deleža v družbi tveganega kapitala Meta Ingenium. Med osumljenimi naj bi bil tudi nekdanji član uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Boštjan Koler. Kot so izvedeli, so kriminalisti NPU v okviru preiskav obiskali tudi sedež SDH. Pri kom vse opravljajo hišne preiskave, uradno ni mogoče izvedeti. Na odziv policije pri portalu še čakajo.

Gre sicer za posel iz julija 2020, torej iz obdobja tretje vlade Janeza Janše, piše Necenzurirano. Takrat je SDH prodal 49-odstotni delež države v družbi Meta Ingenium, sicer 11-odstotni lastnici podjetja Bia Separations, ki ga je ustanovil znani podjetnik Aleš Štrancar, zdaj največji lastnik portala Domovina.je. Takrat je SDH za svoj delež, ki ga je kupila italijanska družba Meta Venture, iztržil 2,5 milijona evrov. Upravljalec naložb v njej je bil Jurij Giacomelli, bolj znan kot nekdanji direktor Financ in predsednik uprave Dela.

Podjetje Bia Separations je novembra 2020, torej le nekaj mesecev pozneje, prevzelo nemško podjetje Sartorius. Prevzem je bil vreden 360 milijonov evrov, od tega so Nemci 240 milijonov evrov plačali v gotovini, ostalo pa z delnicami družbe Sartorius Stedim Biotech. Če to kupnino preračunamo, je torej jasno, pišejo na portalu, da bi bil moral SDH ob prevzemu prejeti najmanj 18 milijonov evrov, a je na svojo škodo pred tem prodal delež za več kot šestkrat nižjo ceno.

Priporočamo