Razvpita sekta hepi hepi, ki pod pretvezo duhovne in osebne rasti ter z obljubo hitrega zaslužka iz številnih naivnih, a zaradi take ali drugačne ranljivosti skrbno izbranih žrtev izvablja na tisoče in tisoče evrov, ne počiva. To je glavni poudarek informacij, ki jih je na policijski upravi Ljubljana danes predstavil vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto Mitja Bartolme.

Večkrat smo že poročali o goljufijah kriminalne združbe, na sodišču poteka tudi kazenski postopek zoper vrsto bančnih uslužbencev, ki so ljudem, ki so želeli vlagati v piramidalno shemo, kljub temu, da niso bili kreditno nesposobni, urejali bančna posojila. Kriminalistično akcijo so pred štirimi leti že predstavili na policiji, ki je zaradi kaznivih dejanj sprejemanja in dajanja podkupnine ter neplačevanja kreditov ovadila 37 fizičnih in pravnih oseb. Šlo je za 2,5 milijona evrov neplačanih kreditov, ena oseba je recimo vzela več kot 100.000 evrov posojila. Najvišji posamični vložek v piramidalno shemo je znašal 230.000 evrov.

V priporu Martina Veseljko

Po končani preiskavi leta 2018 so kriminalisti delo nadaljevali in ugotovili, da gre za širšo združbo. »V tem času smo prejeli še dodatnih 23 prijav goljufije, leta 2020 opravili tri hišne preiskave in vzeli prostost eni osebi, za katero je preiskovalni sodnik odredil pripor,« je povedal Mitja Bartolme. Po naših podatkih gre za Martino Veseljko, zoper katero poteka postopek na sodišču, ki ga na Dnevniku redno spremljamo. Koliko je še osumljenih oziroma ovadenih, policija zaradi interesa preiskave ne razkriva, jih je pa več in tovrstne prevare se še vedno dogajajo. »Združba je delovala na način, da so oškodovanci v prvi vrsti sredstva izročali osumljenim osebam v zameno za osebnostno in poslovno rast, nato pa so jih prepričevali še v vlaganja v lažne posle. Vodilnih oseb te združbe ni zmotilo niti dejstvo, da so že potekali kazenski postopki zoper eno izmed oseb, ki se je ukvarjala z isto dejavnostjo, niti takratno obsežno medijsko poročanje o preiskavi,« je še poudaril Bartolme. Za posamezni tečaj so ljudje plačevali tudi po pet tisoč evrov, najvišji zaznani posamični vložek v finančno shemo pa je 170.000 evrov. »Storilci z uporabo psiholoških metod prepričujejo oškodovance, da jim izročijo finančna sredstva, s pretvezo, da se bodo na ta način znebili blokad, strahu in dosegli višji osebnostni nivo, da jih bo oblila nova energija in podobno. Seveda po vloženih sredstvih sledijo vedno nova prepričevanja, da vložijo še več, in tako sklenejo začarani krog vedno novih vlaganj,« zdaj že precej znan način prevar opiše Mitja Bartolme.

Poziv k prijavi kaznivih dejanj

Številne žrtve se še vedno ne prepoznajo kot žrtve, nekateri člani združbe pa so po besedah vodje oddelka za gospodarsko kriminaliteto na PU Ljubljana še vedno zelo aktivni, zato opozarja, naj bodo ljudje previdni pri vlaganju velikih vsot v finančne sheme, ki jih vodijo ljudje, ki jih ne poznajo. Posledice so namreč strašne: izguba denarja, nepremičnin, hude zdravstvene, psihične težave, dolgovi, osebni stečaji, porušeni odnosi znotraj družin. »Storilci iščejo ranljive ljudi, ki so v težkem življenjskem obdobju, in njihovo stisko izkoristijo za lastne finančne cilje,« je opozoril Bartolme in pozval morebitne žrtve, naj kazniva dejanja vsekakor prijavijo. Prepričan je namreč, da je žrtev še precej več, kot jih je zaznala preiskava.

Priporočamo