Ko je sodnica 9. aprila izrekla zaporno kazen Martini Veseljko, članici razvpite sekte za duhovno rast prek finančne piramidne sheme hepihepi, jo je obtoženka (vsaj na videz) mirno sprejela. Čeprav je še malo prej trdila, da ni kriva, njen zagovornik Rok Petrič pa je terjal oprostilno sodbo, ob kazni tri leta in tri mesece zapora ni niti trznila. Se ji je pa nato močno razjasnil obraz, ko je iz ust sodnice Maje Povhe slišala odločitev, da ji odpravlja pripor. V njem je namreč prebila že več kot dve leti in vsaka pritožba obrambe je bila zavrnjena. Sodnica je krivdo za odpravo pripora preložila na tožilstvo, češ da ga ni pravilno utemeljilo oziroma konkretiziralo. Tožilec Boštjan Valenčič se je na takšno odločitev nemudoma pritožil. In uspelo mu je. Višje sodišče je zdaj odločilo, da se mora Veseljkova takoj vrniti v pripor.

Pisali smo že, da je vodila tečaje za osebno in duhovno rast, na katerih je bilo, mimogrede, veliko govora o poštenju, morali in etiki. Po trditvah tožilstva, ki jim je sledilo tudi prvostopenjsko sodišče, je z dvema tečajnicama, ki sta bili v občutljivem življenjskem obdobju, najprej vzpostavila zaupen odnos, potem pa ju začela nagovarjati, da bi vložili denar v neki zelo dober posel v tujini, s čimer bi veliko zaslužili. Govorila je o poslu z nekimi Švicarji oziroma vlaganju v bančno garancijo v neki švicarski banki. Vse skupaj naj bi bilo zelo varno in prinašalo visoke donose. Veseljkova jima je govorila, da je tudi sama vložila veliko in bo na tak način preskrbljena do konca življenja. Mimogrede, denar naj bi jemala tudi od drugih ljudi, vsega skupaj skoraj 1,2 milijona evrov, kar pa bo predmet nadaljnjih sodnih postopkov. Konkretni tečajnici, od katerih je izvabila približno 174.000 evrov, sta na obljubljeno čakali zaman. Nista dobili povrnjenega ne vložka ne obresti, razen skupno okoli 8000 evrov.

Naivna in zavedena

Veseljkova je trdila, da ni imela goljufivega namena, vse, kar je rekla, je resno mislila. In da je bila tudi sama zavedena. Kot je dejala, ji je za posel povedal mojster oziroma duhovni vodja skupine, nekdanji namiznoteniški igralec Saša Ignjatović. Njemu je denar tudi predala. Šele v priporu je dojela, da so jo Ignjatović in njegovi zavedli in izkoristili. Kot je dejala, je bila naivna – vedno je ljudem želela le dobro in mislila je, da so takšni tudi drugi. Ignjatović je po drugi strani (zaslišan od daleč, prek videokonference, saj že nekaj let živi v Dominikanski republiki) izjavil, da je »švicarski posel« res obstajal, a potem ni bil realiziran. Veseljkova je za »nerealizacijo« vedela, še preden je od tečajnic vzela denar. Dejal je še, da mu je pomagala pri poplačilu upnikov iz tega posla. Del denarja pa je po ugotovitvah sodišča porabila za poplačilo svojih dolgov, za sodelovanje v TV-oddajah ter plačilo obrokov za avto.

Sodnica je torej sledila tožilstvu, da je res kriva goljufije. Presenetila pa je sodničina odločitev o priporu – ne le ker ji ga je odpravila, ampak kako je to utemeljila. Valenčič je predlagal podaljšanje zaradi ponovitvene nevarnosti. Vendar ga je sodnica zavrnila, češ da tega ni konkretno razložil. Zato je Valenčič takoj po razglasitvi sodbe pripor ponovno predlagal. Spet zaradi nevarnosti, da bi obtoženka, če bi prišla na svobodo, še naprej goljufala. Poudaril je, da upnikom dolguje skoraj 1,2 milijona in da je tudi že v preteklosti, čeprav je bila proti njej že vložena obtožnica, nezakonitosti nadaljevala, dokler je niso priprli. Pritožil se je tudi na višje sodišče, ki je zdaj ocenilo, da je bil njegov prvotni predlog povsem ustrezen in tudi pravilno vsebinsko obrazložen. Sodišče prve stopnje bi moralo njegovo zaključno besedo celostno oceniti in vsebinsko šteti kot predlog za podaljšanje pripora, so zapisali višji sodniki. Kar pomeni, da se mora Veseljkova vrniti za rešetke, kjer bo do pravnomočnosti sodbe. 

Priporočamo