V pravo grozljivko se je zbudila 72-letna Gisèle Pélicot, ko je policija pri njenem soprogu, s katerim sta bila poročena skoraj pol stoletja, našla posnetke skoraj sto posilstev. Na njih je bila ona, a o napadih ni imela pojma. Celih deset let jo je mož Dominique Pélicot namreč omamljal, jo posiljeval, a jo tudi ponujal drugim moškim, da so jo napadali. Kot smo že poročali, je vse skupaj tudi snemal. Grozljivka se je dogajala na njunem domu v Provansi. »Rešili so mi življenje,« je o policijski preiskavi povedala Gisèle Pélicot. Moškemu so namreč na prste stopili šele novembra 2020, ko ga je varnostnik v lokalni trgovini ulovil, kako snema ženske pod krili. Na njegovem računalniku so v mapi »zlorabe« našli 20 tisoč fotografij in posnetkov posilstev soproge.

Kot bi bila lutka

»Podrl se mi je svet. Zrušilo se je vse, kar sem gradila 50 let,« je povedala o trenutku, ko je izvedela, kaj so mož in kakih 80 drugih moških počeli z njo. Na posnetkih, ki jih je bila prvič sposobna pogledati šele maja letos, se skorajda ni spoznala. »Bilo je, kot bi gledala grozljivko. Žrtvovali so me na oltarju pregrehe, zlobe. Bila sem kot lutka, z mano so delali kot z vrečo smeti,« je še dodala. Beseda posilstvo zanjo ni dovolj močna, napadi so bili prej mučenje. »Bila sem kot truplo, a s toplim telesom. Kot bi bila mrtva.« Ko je izvedela, kaj vse ji je počel mož, se je res počutila, kot da umira. Gisèle Pélicot se je odrekla anonimnosti, ki bi ji po zakonu zaradi narave primera pripadala, saj je želela, da javnost ve, kaj se ji je zgodilo. Pravi, da je to storila za vse ženske, ki so imele kdaj podobno izkušnjo. »Česa podobnega ne bi nikoli smela pretrpeti nobena več,« je bila včeraj jasna na sodišču.

Mož priznal

Dominique Pélicot je v ponedeljek ob začetku sojenja v Avignonu priznal svoja dejanja. »Uspaval sem jo, ponudil drugim in vse skupaj snemal,« je njegove besede citirala odvetnica. Napadi so se odvijali med letoma 2011 in 2020, ženo je omamljal z zdrobljenimi uspavali, ki ji jih je podtikal v večerjo in vino. Ko je omagala, je k sebi povabil neznane moške z neobičajnimi spolnimi fantazijami, ki jih je našel na forumu. Njihove sanje so bile spolno občevati z žensko (vsaj na videz) brez soglasja. Dobili so navodila, naj se ne dišavijo s parfumi in naj ne smrdijo po cigaretih, da ne bi žena kaj posumila, ko se zbudi. Poleg Pelicota je obtoženih še 51 moških, okoli 30 jih še iščejo. Med njimi so lokalni mestni svetnik, novinar, zdravstveni tehnik, bivši policist, paznik, vojak, gasilec. Mnogi so lokalni prebivalci, ki živijo v Mazanju s šest tisoč prebivalci ali pa v njegovi bližini. Osumljenci so stari od 26 pa do 73 let. Številni krivde niso priznali in vztrajajo, da so tudi sami žrtve, saj naj bi jih Pélicot prelisičil. Tako naj ne bi vedeli, da Gisele v »spolnih igricah« ne sodeluje prostovoljno. S posnetkov je prepoznala le enega od posiljevalcev. Osumljenim grozi do 20 let zapora.

Idealen par

Gisèle Pélicot je na sodišču povedala tudi, da je bila okužena z več spolno prenosljivimi boleznimi, kar je, seveda, izvedela šele po zagonu policijske preiskave. Zaradi hudih težav s spominom in koncentracijo (posledica omamljanja) pa je že prej nekajkrat obiskala zdravnika. Tako ona kot otroci so celo sumili, da trpi za Alzheimerjevo boleznijo, a so specialisti to možnost izločili. Na sodišču je povedala še, da sta se z možem poročila pri 21 letih, imata tri otroke in sedem vnukov. Bila sta si zelo blizu. Tako je vsaj mislila. »Nisva bila bogata, sva bila pa srečna. Še prijatelji so nama govorili, da sva popoln par,« je opisala njun 50 let trajajoč odnos. Tisti dan, ko je izvedela za posilstva, je v dva kovčka spakirala pet desetletij svojega življenja in odšla. Z možem sta v ločitvenem postopku.

Priporočamo