Skoraj 1500 gasilcev, s pripadniki vojske, policije, civilne zaščite, sekači in prostovoljci pa skoraj dva tisoč ljudi, je bilo danes na terenu na goriškem Krasu. Po tednu dni črnih scenarijev, ko so se s skoraj nadčloveško močjo v slogu Sizifa zaman borili z neusmiljenimi ognjenimi zublji, je danes končno napočil čas za kanček optimizma. »Požar je pod nadzorom,« je že dopoldan sporočil vodja intervencije Simon Vendramin, a dodal, da bodo morali požarišče še nekaj dni skrbno nadzorovati. Posamezne točke podtalnih požarov so odkrivali s helikopterjem, opremljenim s termokamero, nato pa tja napotili zračne enote, da zalijejo žarišče. Gorelo naj bi na okoli 3500 hektarov velikem območju. Poleg vetra so vse dni preglavice povzročala neeksplodirana ubojna sredstva iz obdobij prve in druge svetovne vojne. Po navedbah poveljnika enote NUS Darka Zojniča so v sedmih dneh odstranili 120 kosov v skupni teži 750 kilogramov. Eksplozij je bilo toliko, da so jih po nekaj dneh nehali šteti.

Premier napovedal ukrepe za preprečevanje požarov

Premier Robert Golob je kot prvi korak za preprečevanje požarov napovedal vzpostavitev požarne straže, ki je po zakonodaji dolžnost občine. »Če to obesimo občini Miren - Kostanjevica, se bo v nekaj tednih finančno zrušila,« je ocenil. Zato je obljubil, da bodo izvajanje državnega načrta za zaščito podaljšali, da se bo znotraj njega izvajala tudi požarna straža. Sledil bo popis škode. Ljudi bodo prek krajevnih skupnosti in občin pozvali, naj prijavijo škodo na osebnem premičnem ali nepremičnem premoženju. Ločeno od tega procesa bo škodo po gozdovih izvajal zavod za gozdove. Tretji korak bo sprejem ukrepov za preprečitev takšnih požarov. »Najpozneje jeseni bomo pristopili k ambicioznemu in obsežnemu preventivnemu načrtu,« je povedal slovenski premier. Glede ukrepov je že govoril z župani lokalnih občin, vsi so izvedljivi, zanje pa bo potrebno kar nekaj politične volje, je sklenil.

Razlika s prejšnjimi dnevi je očitna

Območje je tudi danes obiskal obrambni minister Marjan Šarec. Pojasnil je, da bodo gasilci in ostali zalivali robove požara, ne morejo pa v gozd, kjer so neeksplodirana ubojna sredstva, ostanki iz prve svetovne vojne. Intenzivno se izjava tudi sekanje dreves. Že v soboto so na sekači posekali veliko dreves, ki jih odvažajo stran od požarišča, da ne preskoči ogenj.

Od ponedeljka pomoč prostovoljcev ne bo več potrebna, so sporočili, v primeru povečane ogroženosti in povečanih potreb po gozdarskih delih pa bodo potrebe znova sporočili prek ustaljenih komunikacijskih kanalov.

Pomoč iz zraka je bila cel konec tedna neprecenljiva. Na terenu so bila plovila Slovenske vojske in policije, na pomoč s helikopterji in kanaderji so priskočili tudi s Hrvaške, Slovaške, Srbije, Avstrije, Madžarske in Italije. Romuni pa so k nam poslali dve letali spartan za gašenje ter transportno letalo C130 hercules za logistično podporo. Spartana zmoreta nad plamene ponesti do 6000 litrov vode. Na kraju so bili vojaški kontorolorji, ki so v času »gneče v zraku« koordinirali zračna plovila. Kako pomembna so letela in helikopterji, so v soboto v praksi ugotovili gasilci, ujeti v gost dim in ogenj, ki je nanje prežal z obeh strani ceste. »Zapihal je veter, ogenj se je hitro približal in nas obkolil. Nismo se mogli umakniti, bili smo odrezani, v dimu kakšni dve uri,« je za portal N1 okoliščine težkih trenutkov, ki jih je ujel v kamero, opisal gasilec PGD Hrvatini Klemen Gorup. Na srečo jih je iz godlje rešil kanader, ki je nanje spustil vodo. Strah jih ni bilo, zagotavlja, so jih pa pekle oči in dihala. Težjih poškodb vseh na terenu doslej še niso zabeležili.

Na terenu 1630 ljudi

»Požarišče preletava helikopter, ki s pomočjo termokamere identificira posamična ta žarišča. Na podlagi njegovih podatkov jih nato gasijo helikopterji,« je povedal Okorn. Pri gašenju pomagajo policijski top ter deset zračnih plovil iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Madžarske in Italije. Danes se s požarom bori okoli 1630 ljudi, med njimi 1111 gasilcev, 140 pripadnikov Slovenske vojske, 260 sekačev in ostalih pripadnikov sil zaščite in reševanja.

Preberite še: Nepozabni prizori na Krasu: zahvale gasilcem z vseh smeri, otroci darovali žepnino

Po treh burnih dnevih je bila tako do lokalnih prebivalcev kot gasilcev sobota bolj prijazna in mirna. Tudi včeraj je na terenu gasilo več kot tisoč gasilcev, ki so imeli izdatno pomoč iz zraka: dva helikopterja iz Srbije, dva iz Madžarske, dva iz Italije, po enega s Slovaške in iz Avstrije, pa še dva helikopterja Slovenske vojske, enega slovenske policije, letalo SV Pilatus, hrvaški kanader, prvič pa sta poleteli tudi letali romunske vojske.

Nekaj manjših poškodb

Preko noči bo območje velikega požara na Krasu na terenu spremljalo okoli 700 gasilcev, medtem ko je čez dan na intervenciji sodelovalo več kot 2000 ljudi, od tega skoraj 1500 gasilcev, je povedal Robert Okorn iz štaba civilne zaščite za Severno Primorsko. Beležili so tudi nekaj poškodb, a so bile vse lažje in večinoma oskrbljene na terenu. Kot je današnji dan povzel Okorn, je bil ta vsekakor mirnejši in bolj optimističen od preteklih. Ves dan je potekalo gašenje manjših žarišč, večjega širjenja požara pa ni bilo. Enote na tleh so izvajale predvsem čiščenje in zalivanje robov požarišč, bolj aktivno pa je bilo gašenja iz zraka.

Prizori kot iz pekla

Poglejte si še fotografije s prve bojne linije. Kar težko je verjeti, da se to dogaja pri nas, v Sloveniji. Prizori so bolj podobni kakšnim iz Kalifornije ali Avstralije ali pa celo iz filma.

Priporočamo