V podjetju Belinka Perkemija v Šentjakobu je danes v enem izmed stolpov, v katerem poteka linija za pranje topil v proizvodnji vodikovega peroksida, prišlo do poškodbe, ki je povzročila vzbuh topil in razvil se je požar. V času dogodka v proizvodnji ni bilo prisotnih zaposlenih.

Organi za zaščito in reševanje so bili nemudoma informirani o nesreči, odgovorne službe podjetja pa so pričele izvajati preventivne ukrepe za omejevanje in širjenje požara. Zunanji in notranji gasilci so učinkovito ukrepali ter požar pogasili v manj kot 30 minutah. Požarno območje je ohlajeno, popožarne vode pa so zajete v obstoječih zadrževalnikih, kar pomeni, da ni prišlo do razlitja okolju nevarnih snovi. Pri gašenju so sodelovali gasilci Gasilske brigade Ljubljana ter prostovoljna gasilska društva Gasilske zveze Ljubljana sektor sever.

V nesreči zaposleni niso bili poškodovani, procesi v proizvodnji so obvladani. V podjetju ne zaznavajo škode in posledic za ljudi in okolje. Proizvodnja v stolpu z linijo za pranje topil je začasno prekinjena.

Podrobnejša analiza dogodka še poteka, vzrok dogodka pa v tem trenutku še ni znan. Materialno škodo v podjetju še ocenjujejo. Prebivalcem, ki živijo v bližini obrata, preventivno svetujejo, naj se območju iz varnostnih razlogov ne približujejo, čeprav dogodek ni imel škodljivih posledic za okolje in zdravje ljudi.

 

Priporočamo