»Slišala sem najprej en in kmalu še drug močan pok. Sem si rekla, tole pa ni petarda. Potem je nastal cel vik in krik, veliko je bilo vpitja, razburjenja. Potem so prišli rešilci. Videla sem, kako so oživljali ustreljena, a so kmalu odnehali. Očitno jima ni bilo pomoči,« nam je vsa razburjena pripovedovala ena od prič zločina v ljubljanskih Fužinah. »Skupaj so sedeli. Onadva sta bila vsak dan tukaj. Zastavljalnico sta imela. No, zdaj je že nekaj časa zaprta, ampak sta bila vedno tu okoli. Še vedno sem v šoku,« je še dejala priča.

Posredi dolžniško razmerje?

Vest o streljanju se je hitro razširila po blokovskem naselju. »Ej, ulica ve več kot policaji!« je povedal eden od Fužincev. In za kaj je po podatkih »ulice« potem šlo? Po opravljenih pogovorih z več ljudmi na kraju zločina bi lahko zgodbo sestavili nekako takole. Strelec je bil Dušan Vulić, stari znanec policije in slovenskih sodišč. Pred nekaj leti si je od lastnikov zdaj zaprte zastavljalnice Rabella Roberta Vučka in Rajka Črnaka izposodil nekaj tisoč evrov in v zameno zastavil zlat nakit. Zdaj naj bi to terjal nazaj. Da bi zadevo uredili, se je z Vučkom in Črnakom dobil na terasi lokala Sombrero. A so se glede dolga oziroma zastavljenega premoženja v lokalu očitno sprli. Vulić je potegnil pištolo in ustrelil najprej enega, zatem še drugega. S kraja dogodka je pobegnil z avtom, pri sebi pa je še vedno imel pištolo, po nekaterih nepreverjenih informacijah celo ročno bombo. Na območju Polja je ustavil, izstopil in naredil samomor. Kam sta bila Vučko in Črnak ustreljena in kaj naj bi bil po uradni razlagi motiv za tako krvav zločin, policija še preverja in uradnih informacij ne daje.

Sprva o strelcu na begu

Policija je o streljanju v Fužinah javnost obvestila v manj kot uri po dogodku. Opozarjali so, naj se ljudje ne zadržujejo na kraju dogodka in da je strelec na begu. »Danes nekaj pred 15. uro smo bili obveščeni o streljanju na območju Most v Ljubljani. Po doslej znanih podatkih sta dve osebi na kraju zaradi hudih poškodb s strelnim orožjem umrli. Storilec je s kraja zbežal. Policisti so kraj zavarovali in izvajajo prve nujne ukrepe za izsleditev storilca,« je sporočila Aleksandra Golec, predstavnica za odnose z javnostmi na ljubljanski policijski upravi. Čez nekaj časa je prišla informacija o samomoru storilca, ki pa je policija sprva ni mogla potrditi. Popoldne je prišla tudi uradna potrditev: »Dopolnjujemo informacijo s podatkom, da je bil v širši okolici kraja odkrit mrtev moški, za katerega se po doslej znanih informacijah domneva, da bi lahko bil storilec navedenega kaznivega dejanja. Zbiranje obvestil in ugotavljanje vseh okoliščin še potekata, zato vam več informacij še ne moremo posredovati.« Policija je sporočila še, da sta na kraju streljanja umrla 57 in 58-letna moška z območja Ljubljane, v okolici pa da je bil najden mrtev 47-letnik prav tako z območja Ljubljane.

Trgoval s tabletami

O Dušanu Vuliću, domnevnem strelcu, se je v medijih pisalo pred šestimi leti, ko ga je sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča Martin Jančar zaradi hrambe in trgovanja s tabletami, ki so v prosti prodaji prepovedane, poslal za dve leti v zapor. Že prej naj bi bil obsojen zaradi posilstva, nasilja v družini, zanemarjanja otroka ter trgovanja z drogo in orožjem. Nasploh ni bil v ravno najboljših odnosih s policisti, na kar je na sojenju pred šestimi leti spomnil tudi sam, češ da ga imajo na piki že od leta 1998, ko so ga pretepli in jih je potem tožil. Ob aretaciji naj bi specialcem sicer grozil, da se bo zgodila nova Ižanka, s čimer je namigoval na grozljivo dejanje Sama Tadina, ki je tam namenoma povzročil nesrečo, v kateri je umrl mlad policist. A zaradi domnevnih groženj policistom ni bil obsojen, ker, kot je takrat pojasnil sodnik, »je bilo dogajanje med hišno preiskavo precej burno in so bile tudi s strani policije izrečene neprimerne besede«. Zaradi hladnokrvne likvidacije dveh moških v Fužinah Vulić na sodišču ne bo odgovarjal. Sodil si je sam.

Priporočamo