Na Policijski upravi Novo mesto so včeraj razkrili nekaj podrobnosti s sobotnega dogodka, ko je na cesti Novo mesto–Mirna Peč pri romskem naselju Brezje okoli 22. ure pod streli iz avtomatske puške mrtev obležal 22-letnik iz romskega naselja v Pogancih. Po naših podatkih gre za Sabostjana Kovačiča, med Romi znanega kot Bestjan. V streljanju so bili ranjeni še 19 in 27 let stara moška ter 26-letna ženska. Devetnajstletnika so iz bolnišnice že odpustili v domačo oskrbo, ženska se zaradi več strelnih poškodb zdravi v novomeški bolnišnici, medtem ko so 27-letnika s hudimi poškodbami obraza odpeljali na zdravljenje v ljubljanski UKC.

Osumljeni 25-letni Mirko Pilinger - Miki se je policistom predal sam okoli 7. ure naslednjega dne. Preiskovalni sodnik mu je odredil pripor. Za umor iz brezobzirnega maščevanja mu grozi najmanj petnajst let zapora, za poskus uboja pa od deset do petnajst let. V ponedeljek zvečer so policisti odvzeli prostost in pridržali tudi dvajsetletnika iz Brezja, osumljenega sostorilstva pri obeh kaznivih dejanjih. Oba sta že stara znanca policije, a kot kaže, je imel tudi umrli Bestjan že nekaj opravkov s policijo zaradi več kaznivih dejanj, povezanih z nasiljem.

Bil je pravi strelski obračun

Dosedanja preiskava je pokazala, da se je okoli 22. ure z zabave v Brezju odpeljalo vozilo seat alhambra, takoj za njim pa vozilo audi A6, ki ga je vozil omenjeni 20-letnik iz Brezja. Audi je pred sabo vozeče vozilo dohitel, sunkovito zapeljal predenj, trčil vanj ter mu zaprl pot. Iz audija je izstopil 25-letni osumljenec Miki in z avtomatsko puško ustrelil proti drugemu vozilu. Prišlo je do pravega strelskega obračuna, streli so leteli v obe smeri. »Najprej sta bila zadeta potnika v seatu, to sta 27-letnik, ki je bil zadet v obraz, ter 22-letnik, ki je umrl na kraju dogodka,« je dejal vodja novomeških kriminalistov France Božičnik. Streli proti audiju pa so zadeli devetnajstletnika in 26-letno žensko, medtem ko je 25-letni osumljenec s kraja dejanja pobegnil. Dvajsetletni voznik audija, ki je trenutno v policijskem pridržanju, je poškodovana sopotnika odpeljal na novomeško urgenco, prav tako so s seatom na urgenco odpeljali hudo ranjenega 27-letnika. V seatu je bila po podatkih policije še ena oseba, ki pa je po streljanju pobegnila. Medtem so v iskanje osumljenca aktivirali policiste in kriminaliste z območja celotne policijske uprave, okoli pol osme ure zjutraj pa se je Mirko Pilinger sam predal policistom. Preiskovalci so na kraju dejanja odkrili in zavarovali več bioloških sledi, različne tulce, krogle, pištolo, zasegli več mobilnih telefonov in oblačila. Z zaseženimi predmeti se zdaj ukvarjajo forenziki. 

Priporočamo