Triindvajsetletnega Petra Kobala, ki je marca na Bavarskem dvoru v Ljubljani z vizirjem, poveznjenim čez obraz in nožema v rokah povzročil preplah, so danes obsodili na leto dni zapora in mu hkrati izrekli varstveni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja v zdravstveni ustanovi. Ker se je zoperstavil policistom, so ga spoznali za krivega kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ki opravlja naloge varnosti. Zaradi njegovega duševnega stanja, v kritičnih trenutkih je bil bistveno zmanjšano prišteven, pa tudi na sploh ima duševne težave, bo zaporno kazen (tako kot pripor) prestajal na forenzičnem oddelku mariborske psihiatrije.

Za zaprtimi vrati

Pred razglasitvijo sodbe so najprej zaslišali obtoženega, psihiatričnega izvedenca dr. Petra Preglja in socialno delavko. Vse za zaprtimi vrati, kar je zaradi zaščite Kobalovega osebnega in družinskega življenja ter podatkov o njegovem zdravstvenem stanju predlagala zagovornica Katja Šorli Peternel. Brez navzočnosti javnosti je sodnik Rok Kobal prebral tudi zapisnik z zaslišanja obtoženčeve matere, zagovornica obtoženega in tožilka Maja Ulčar pa sta predstavili končna govora.

Javno pa je tožilka obtožnico predstavila že na julijskem predobravnavnem naroku. V njej piše, da so se 13. marca popoldne policisti odzvali na klic občana, da sredi Slovenske ceste stoji moški z nožema in kriči, da naj pokličejo policijo, saj bo vse zaklal. Ko so prišli na Bavarski dvor, je bil res tam. Ukazali so mu, naj kuhinjska noža, dolga 34 centimetrov, izpusti, vendar ni ubogal. Nobenemu ukazu ni sledil, tudi ko so ga opozorili, da bodo uporabili prisilna sredstva. Nasprotno, z nožema, ki ji je držal v pripravljenosti za napad, se je začel približevati policistoma, ki sta se morala umakniti. V nekem trenutku se je proti policistom tudi zapodil. Eden od njih je poskušal uporabiti paralizator, a ni bilo nobenega učinka. Potem so mu poskušali izbiti noža s palico, spet neuspešno. Več jih je uporabilo plinski razpršilec, vendar ni učinkoval zaradi vizirja.

Ko je po kaki uri prišel njegov oče, se je vendarle dal prepričati in noža izpustil. Sicer je takrat potegnil še en, torej tretji nož, ki ga je imel zataknjenega za pas, a se je vseeno predal. Vse skupaj je trajalo dobro uro. Po navedbah iz obtožnice je Pregelj ocenil, da je bila njegova sposobnost razumeti posledice svojih ravnanj in jih nadzorovati bistveno zmanjšana. In sicer zaradi paranoidne osebnostne motnje, aspergerjevega sindroma in prilagoditvene osebnostne motnje.

Preberite tudi: Incident na Bavarskem dvoru: Ni bilo vse '​tiptop'

Psihično stanje se mu izboljšuje

Kobal je na predobravnavnem naroku tožilske očitke priznal. Potrdil je, da se je vse zgodilo natanko tako in izrazil željo, da se postopek čim prej konča, da ga bodo s pripornega oddelka preselili na oddelek, kjer bo imel malo več svobode. Vendar je sodnik pred razglasitvijo sodbe želel zaslišati predvsem psihiatra, ki je v pisnem mnenju po naših neuradnih podatkih ocenil, da Kobal kaznivo dejanje lahko ponovi. Poprej je bil obsojen že dvakrat, zaradi nasilja v družini in zaradi preprečitve uradnega dejanja. Pred štirimi leti je imel namreč podoben izpad v ljubljanski Šiški. Policiste so obvestili, da grozi z nožema, ko so prihiteli na kraj, pa je zamahoval proti njim. A so ga uspešno razorožili. Kot ob incidentu na Bavarskem dvoru so ga tudi takrat potem odpeljali v psihiatrično oskrbo. Zaradi tega, ker je bil zaradi istovrstnega kaznivega dejanja že kaznovan, do pravnomočnosti sodbe ostaja v pripornem režimu.

Na izreku sodbe, ki je bil znova javen, je sodnik povedal, da je tožilka, tako kot že na predobravnavnem naroku, predlagala leto in pol zapora, zagovornica pa nižjo kazen. Sam je odločil, da je enoletna kazen dovolj, da se, kot je dejal, pokažejo učinki varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja v zdravstveni ustanovi. Povedal je še, da se Kobalu stanje izboljšuje in ga oprostil plačila stroškov kazenskega postopka, ker bi bilo v nasprotnem primeru njegovo preživljanje oteženo.

Priporočamo