Zbrane v dvorani ljubljanskega okrožnega sodišča, pa tudi samega sebe, je Saša Ignjatović kar na daljavo z »energetsko zaščito« s priprošnjo Jezusu usmeril od negativne k pozitivni energiji. To naj bi pripomoglo k boljšemu vzdušju med njegovim zaslišanjem. A je zlasti sprva kazalo, da ga je Bog preslišal, saj je bil Ignjatović rahlo razdražljiv. »Novinarji me napadajo in po zobeh vlačijo že deset let, povečini neupravičeno. Prikazujejo me kot največjega sektaša, goljufa, poosebitev finančne piramide, kar je nekaj najbolj norega, kar sem kdaj slišal v življenju,« je v posmehljivem tonu prek video povezave sporočil iz Dominikanske republike, kjer z družino živi že deset let.

Nekdanjega vrhunskega namiznoteniškega igralca namreč povezujejo z zapleteno piramidno shemo, v sklopu katere zaradi domnevne goljufije v višini okoli 180.000 evrov sodijo Martini Veseljko. Ona krivde ne priznava, vso odgovornost pa vali na »duhovna mojstra« tako imenovane sekte hepihepi, Ignjatovića in njegovo ženo, ki naj bi jo nič hudega slutečo in v hudi življenjski stiski vpletla v nekakšno piramidno shemo. »Jaz hočem samo pomagati. Bi ji že takrat, ko so jo prijeli, če bi mi pustila,« danes vztraja Ignjatović, ki je očitno pozabil, kako je sodišče več kot leto dni poskušalo priti v stik z njim. Celo preko njegove mame. Izpostavlja, da je le nekdanji športnik in »life coach«, trener za boljše življenje, za osebni razvoj, ki se na finance ne spozna. Pa tudi velik resnicoljubnež. »Ničesar ne skrivam, ljudi učim resnico in jo tudi povem. Resnica je velika moč,« je razodel vsem zbranim. Na kratko: sekta ne obstaja, tudi piramidna shema ne, posledično to pomeni, da goljufij ni bilo. Vsaj on ni nikogar pretental. Od Martine ni nikoli zahteval denarja, jo je pa večkrat prosil za morebitno finančno pomoč. Redko ga je zavrnila.

Brezplačen trening
za zbrane v dvorani

Z Martino sta se pred več kot desetimi leti spoznala na eni od numeroloških delavnic, ki jih je vodil. Pomagal ji je z nasveti za boljše življenje na področju zdravja, partnerstva in financ. »Bolj ko si pozitiven, bolj si zdrav. In bolj kreativen. Če si depresiven, ne moreš nič. Kdo te bo pa prenašal, če si neprestano slabe volje?« je rahlo nejevoljno pojasnil vsebino svojih treningov in zagodrnjal, da smo je zbrani deležni kar brezplačno, medtem ko so tečajniki zanje morali (mastno) plačati. »Ohoho, danes se boste pa veliko naučili!« Cilj je bil postati najboljša pozitivna različica sebe, z dodatno vero in samozavestjo pa sčasoma pride tudi denar. »Nikoli nikogar v nič ne silim. Samo svetujem, ljudje pa moje besede sprejmejo ali pa ne.« Kakor koli že – sčasoma ga je Martina prosila za individualne treninge, saj je tudi sama želela postati energetski trener. Leta 2015 ali 2016 ji je povedal za neki posel s Švicarji, »bila je fenomenalna priložnost za zaslužek«, v katerega je prek njega vložila 200.000 do 300.000 evrov oziroma mu je tolikšno vsoto posodila. Bolj ali manj vse v gotovini. Ker gre za poslovno skrivnost, podrobnosti o poslu na sodišču ni mogel razkrivati, je pa šlo za »finančni trade«. Ignjatovič je svoje delo opravil, Švicarji ne. Posel je padel v vodo, o čemer je Martino obvestil v pol leta po vložku, ona pa se je odločila nadaljevati treninge z njim.

Med čakanjem, da mu Švicarji vrnejo vložek, je Veseljkovo, pa tudi nekatere prijatelje, prosil za pomoč, posojilo, da bi lahko začel vračati izposojeni denar. »Martina je zelo dobra in zelo prijazna oseba. A malo naduta, saj želi reševati druge. Hotela mi je pomagati, tako da je obljubila, da bo ona poravnala moj dolg,« je pričal na sodišču. »Denarja od nje nikoli nisem zahteval, sem jo pa prosil za pomoč. Sama se je odločila, ali mi bo pomagala ali ne,« je bil jasen. Verjame, da mu bodo Švicarji vrnili denar, pa tudi, da bodo posledično denar nazaj dobili vsi, ki so jim ga posodili. »Tudi tisti, ki jih je Martina oškodovala. Jim bom vrnil. Vsi bodo dobili nazaj vse do zadnjega centa,« je obljubil v dve uri in pol dolgem pričanju. Skupno naj bi šlo za okoli milijon evrov.

V priporu že dve leti

»Dve leti sem že zaprta med štirimi stenami,« je Veseljkova potožila sodnici Maji Povhe, ki ji je očitno želela sporočiti, da je že čas, da jo izpustijo iz pripora. Tožilec Boštjan Valenčič vztraja, da mora zaradi ponovitvene nevarnosti ostati za rešetkami. Po njegovem naj bi namreč tečajnicama rekla, da zbira denarna sredstva, ki jih bo vložila v donosen in zakonit posel ter jih bogato oplemenitila. A je že vnaprej vedela, da iz tega ne bo nič. Njen zagovornik Rok Petrič po drugi strani vztraja, da z njene strani ni bilo nikakršnega naklepnega dejanja že zato, ker je verjela v resničnost »posla s Švicarji«. Prepričan je še, da je Ignjatović potrdil vse, kar njegova stranka zatrjuje že samega od začetka. Kako dolgo bo sojenje še trajalo, trenutno ni znano. Verjetno bo sodišče poskušalo ugotoviti, ali je posel zares obstajal (v dokaz naj bi obstajala pogodba, ki jo je podpisal Ignjatović), obramba pa se še odloča, ali bi za pričo predlagali še njegovo ženo. 

Priporočamo