Devet mesecev po brutalnem poskusu umora mlade študentke v mariborskem parku je bil njen skorajšnji krvnik Luka Gašparič primoran stopiti pred javnost, saj ga je mariborsko okrožno sodišče včeraj poklicalo na zatožno klop. Vklenjenega v roke in noge so ga pravosodni policisti pripeljali iz celjskega pripora. Ko so ga privedli pred sodnico Danilo Dobčnik Šoštarič, se je zdelo, da s pogledom išče oškodovanko, a je prvi hip ni našel, saj je mlada ženska, razumljivo, v sodno dvorano vstopila šele, ko se je prepričala, da so jo fotoreporterji in snemalci zapustili.

Preživela zaradi spleta naključij

Obtožnico proti Gašpariču je spisal vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič. Med predstavitvijo njene vsebine mu včeraj ni bilo treba niti enkrat samkrat pogledati na papir. Podrobnosti dogajanja v parku v noči na 4. september lani so namreč tako grozljive, da jih je nemogoče izbrisati iz glave. »V park jo je zvabil pod pretvezo, da ji je tam pustil pisma. Ko je prišla tja, jo je presenetil, približal se ji je za hrbet in jo napadel s sekiro in nožem. Poskušala je zbežati, podrl jo je na tla, z obema rokama jo je prijel za glavo in z njo udarjal ob tla. S sekiro ji je odsekal palec, z nožem jo je rezal po telesu, v glavo jo je z rezilom noža z večjo silo zabodel kar dvajsetkrat,« je tožilec povzel grozljivko iz parka in poudaril, da je bila žrtev zaradi hudih poškodb glave v smrtni nevarnosti. »Če ne bi bilo srečnih naključij, oškodovanka ne bi bila več živa,« je spomnil tožilec. Njene krike sta namreč slišala mlada obiskovalca parka, v park je ravno v tistem času prispela tudi policijska patrulja in začela rutinski obhod. Storilec je prenehal napad in pobegnil, policista pa sta študentko, ki je imela obraz ves v krvi, našla nezavestno.

Tožilec je stoodstotno prepričan, da je bil Gašparičev namen en sam – žrtev umoriti. »Oškodovanka mu je napisala, da bo prišla po pisma, a da ne želi, da je on takrat tam. Odgovoril ji je, da ga ne bo, pričakal pa jo je z nožem in sekiro,« je dejal tožilec in sodnico nagovoril: »Predlagam, da na sojenju pogledamo fotografije poškodb oškodovanke.« Ob teh besedah se je javnost avtomatsko obrnila k njej. Zdravniki so naredili čudež. Na obrazu mlade ženske ni več vidnih posledic, palca leve roke pa se, čeprav so ga policisti našli in so ji ga zdravniki prišili, ni dalo rešiti.

Obtoženi igra na karto neprištevnosti, a je v sodni preiskavi izvedenec psihiatrije Peter Pregelj o Gašpariču ugotovil, da je bil v času dejanja prišteven. Njegova zmožnost razumeti pomen dejanja in se obvladati je bila zaradi močnih čustev sicer zmanjšana, nikakor pa ne bistveno.

Danes 23-letnega Luko Gašpariča v postopku brani odvetnik Žiga Podobnik. V sodni preiskavi mu je uspelo iz spisa izločiti precej pomembna dokaza: obtoženčev mobilni telefon in oblačila, ki so mu jih zasegli v času prijetja. To se je zgodilo zaradi zapleta pri aretaciji, češ da storilec takrat ni bil poučen o svojih pravicah. Odvetnik še vedno vztraja pri izločitvi pomembnih dokazov, ki so ostali v spisu, med drugim morilskega orodja. Kam ga je Gašparič odvrgel, je policistom razkril sam.

Tožilec brezkompromisen

Tožilec Simonič je Gašpariču ponudil, da bo v primeru takojšnjega priznanja krivde zanj terjal (samo) 17 let zapora. »Ne priznam,« mu je jasno in glasno odvrnil 23-letnik, ko sta ga pravosodna policista pospremila iz sodne dvorane, pa je zaigral nebogljeneža, se obrnil proti žrtvi in ji rekel: »Oprosti.«

Tožilec ima osem dni časa, da odgovori na Podobnikov predlog o izločitvi dokazov. Kaj si misli o teoriji obrambe glede tako imenovane adaptacijske motnje (ta se kaže v nesposobnosti izvajanja nevsakdanjih opravil), ki naj bi bila nastala pri Gašpariču v času policijskega zaslišanja, pa je delno dal vedeti že včeraj: »Sleherni obdolženi je v stresu, ko je na policijski postaji. A menite, da bi morali policisti za vsakogar, preden ga zaslišijo, pridobiti psihiatrično mnenje o tem, ali razume pravni pouk? Zame je nesporno, da je bil poučen o vseh pravicah.«

Zdaj je na potezi sodnica, ki mora odločiti o predlogu za izločitev dokazov, zato je nadaljevanje predobravnavnega naroka preložila na nedoločen čas.

Priporočamo