Vodji meditacij, numeroloških tečajev in »energetskih treningov« Martini Veseljko tožilstvo očita, da je pred leti za skupno 180.000 evrov ogoljufala dve svoji tečajnici. To naj bi storila prek piramidne sheme sekte hepi hepi, o kateri se v medijih zadnjih deset let veliko poroča. Njeni domnevni vodji sta Saša in Elena Ignjatović, »duhovna mojstra«, ki naj bi na kriva pota popeljala obtoženo, takrat nič hudega slutečo Veseljkovo. Tako vsaj pravi ona. Na pobudo obrambe sodnica Maja Povhe že več kot leto dni skuša stopiti v stik z njim, saj bi lahko samo Ignjatović potrdil besede Veseljkove, da je bila obtožena pod njegovim vplivom, da se je v času sodelovanja osebnostno zelo spremenila in da je zgolj izpolnjevala ukaze. Nič kaj presenetljivo se Saša Ignjatović tudi tokrat prek videopovezave iz Dominikanske republike ni javil na obravnavo v sodni dvorani številka 9.

SMS z voščilom

Slovenski pravosodni organi skušajo z Ignjatovićem, nekdanjim odličnim namiznoteniškim igralcem, ki je lopar postavil v kot in se podal v terapevtske vode, priti v stik že vse od leta 2019, sicer v povezavi z nekim drugim primerom. Z družino že leta živi v Dominikanski republiki, na klice in elektronska sporočila se ne javlja. Sodišče je za pomoč pri tem pred skoraj letom dni prosilo Boštjana Novaka, domnevno njegovo desno roko v sekti​ hepi hepi, a se »duhovni mojster« tudi po njegovem posredovanju ni javil sodišču. Konec decembra lani so storili še korak naprej – zaslišali so Ignjatovićevo mamo, ki o domnevno nezakonitih sinovih poslih ne ve nič, je pa obljubila, da bo sinu predala sporočilo sodišča. »Predala sem mu vašo zahtevo po pričanju prek videokonference. Komentiral je le, da je v času naroka pri njih sredi noči, ni pa rekel, ali se bo oglasil ali ne,« je v elektronskem pismu sporočila sodnici, pristavila pa sinov kontakt na aplikaciji viber. Po tistem nista več govorila, za praznike ji je poslal le SMS-sporočilo z voščilom. Ignjatović se na prošnjo sodišča kot že tolikokrat prej ni odzval. »Ima kdo še kakšno drugo idejo?« je zbrane v dvorani pobarala sodnica Povhetova in odločila, da bo stopila v stik še z agencijo EU za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah (Eurojust), do Ignjatovića bo skušala priti še prek njegovega odvetnika tukaj, še enkrat pa se bo obrnila na njegovo mamo.

Obtožena prepričana,
da je žrtev sama

»Kako je s prisilno privedbo nekoga iz tujine?« je zanimalo Veseljkovo. Ni mogoča, se je odzvala sodnica. Sploh ker gre za pričo, ne obtoženega v postopku. Težava je tudi, da Slovenija z Dominikansko republiko nima sklenjenega prav nobenega sporazuma na področju pravosodja. »Kaj to pomeni za nas? Tako kot drugi se tudi sama počutim ogoljufano. Jasno je, da ga ne bo na sodišče. A zakaj ne pride in pokaže dokumentov, za katere pravi, da obstajajo? To lahko stori tudi na daljavo,« se je rahlo razhudila obtožena. V priporu je namreč že skoraj dve leti, postopek pa se zadnje mesece vleče prav zaradi nedosegljivosti Ignjatovića. Sodnica je razpisala še dva naroka, po katerih pa bo – z zaslišanjem »mojstra« ali brez njega – skoraj gotovo morala skleniti sojenje.

Martini Veseljko sta njeni domnevni žrtvi okoli 180.000 evrov posodili, da bi jih ona vložila v donosen zakonit posel v Švici, v zameno pa bi poleg vračila mesečno prejeli še nagrado. Tožilstvo je prepričano, da je obtožena vnaprej vedela, da obljubljenega ne bosta dobili. Del denarja naj bi šel prek Novaka do Ignjatovića, najvišje postavljenega v shemi, del pa za poplačilo upnikov, ki so na enak način vložili denar in so jim terjatve že zapadle. Novak je v preteklosti zanikal, da bi od nje prejel kakršenkoli denar, pa tudi navodil ji ni nikoli dajal. Se je pa spomnil dva milijona evrov vrednega posla s Švicarji, ki se je sfižil, tako da noben od njih ni prejel povrnjenega niti enega vloženega centa. Veseljkova pravi, da so jo Ignjatović in njegov ozki krog izkoristili, ko je bila šibka in ranljiva, da je bil on zanjo bog, za katerega je bila pripravljena umreti. Hvaležna mu je namreč bila, da ji je s treningi rešil življenje. »Sama sem delala moralno in etično. Nikogar nisem ogoljufala. Denarja, ki mi ga je Saša obljubil, ni bilo. On je ogoljufal mene,« je pred skoraj letom dni na sodišču bruhalo iz nje. 

Priporočamo