Do konca življenja bo v zaporu 33-letni Chad Doerman, ki je junija lani v domači hiši v kraju Monroe Township blizu Cincinnatija umoril svoje tri sinove – triletnega Chasa, štiriletnega Hunterja in sedemletnega Claytona. Pred kratkim je na sodišču v solzah priznal svoje dejanje, s čimer se je izognil smrtni kazni. Priznal je tudi napad na takratno ženo in njeno najstniško hčer. Sodnik Richard Ferenc mu je za umore naložil tri dosmrtne zaporne kazni brez možnosti predčasnega izpusta, za napada pa najmanj 16 let zapora.

Chad Doerman je 15. junija lani prišel iz službe in si po napornem delovnem dnevu privoščil okrepčilni popoldanski spanec s svojimi tremi sinovi. Ko se je zbudil, je šel do sefa, iz njega vzel puško in najprej dvakrat ustrelil štiriletnega Hunterja. Malčku je na pomoč takoj priskočila mama Laura Doerman, sedemletni Clayton pa je pobegnil skozi zadnja vrata hiše in na vso moč tekel po bližnjem polju. Oče ga je ujel, večkrat ustrelil, njegovo truplo pa odnesel nazaj do hiše. Smrtonosnemu strelu mlajšega polbratca je bila priča štirinajstletna morilčeva pastorka. Stekla je nazaj v hišo in skušala rešiti vsaj triletnega Chasa. Očim ji je na glavo nastavil puško in ji zagrozil, da jo bo sprožil, če fantka ne izpusti iz naročja. Na smrt prestrašena ga je ubogala. Doermanu je takrat zmanjkalo streliva. Medtem ko je iskal nove naboje, je deček zbežal k mami, ki je v puško zatlačila prst. Mož jo je ustrelil, ona je spustila sinčka. Triletnika je oče nemudoma ustrelil v glavo. Trupla vseh treh je nato na dvorišču položil v vrsto, sedel na stopnice in mirno počakal na policijo.

Umore dlje časa načrtoval?

Otrokom so prvo pomoč ponudili tako mama kot policisti na kraju zločina, a je bilo zanje že prepozno. Tožilstvo je umore fantkov opisalo kot usmrtitve. Po poročanju ameriških časopisov je Doerman povedal, da je o umorih otrok razmišljal že dlje časa in da jih je načrtoval že vsaj pol leta. Črne misli so ga tako obsedle, da več dni ni spal. Preden se je odločil za priznanje, je obramba vztrajala pri nedolžnosti zaradi duševne bolezni. Po navedbah odvetnika je imel namreč v času umorov privide.

Dejanski motiv za trojni umor ni znan. Morilčev oče Keith Doerman pravi, da z ženo še vedno skušata dojeti, kaj se je zgodilo. A da tudi onadva nimata odgovora na številna vprašanja. »Očitno se je v njegovem življenju dogajalo nekaj, česar ni več zmogel obvladati. Verjetno je nekaj skrival pred nami vsemi,« je dodal. Kriminalist Michael Ross pa je razkril, kaj mu je med zaslišanjem dejal morilec otrok: »Sveto pismo pravi, da moraš najprej ubiti prvorojenca. Potem drugega. In še tretjega sina. Moral bi ubiti še ženo. A nje nisem.«

Laura Doerman je sicer blagoslovila dogovor o priznanju krivde, saj ji tako na sodišču ne bo treba še enkrat podoživljati najhujših trenutkov svojega življenja. »Nobena kazen mi ne bo vrnila otrok. Je pa zagotovilo, da nikoli več ne bo na svobodi, najboljše, na kar smo lahko upali,« je mama umorjenih otrok komentirala kazen.

Po obsodbi si je sodil sam

O podobnem primeru smo že poročali. Leta 2021 je podjetnik Harald Kopitz, avstrijski državljan, živeč v Zagrebu, v domačem stanovanju umoril tri svoje otroke – štiriletnika in sedemletna dvojčka. V kakav jim je natresel pomirjevala, potem pa jih zadavil. Zatem je skušal narediti samomor, vendar so ga rešili. »Skušal sem se ubiti, ker mi je zmanjkalo denarja. Otrokom pa sem sodil, da bi bili po smrti skupaj,« je menda navedel kot motiv. Obsojen je bil na 50-letno kazen. Oktobra predlani je v zaporu v Lepoglavi storil samomor.

Priporočamo