Petindvajsetletni Domžalčan Džemal Budimlić je leta 2020 dostavljal pakete za podjetje GLS. Tridesetega aprila tega leta se je med pošiljkami, ki jih je moral dostaviti, znašla ena, ki je očitno močno pritegnila njegovo pozornost. Z nje je bilo razvidno, da je odpošiljatelj trgovina z erotičnimi pripomočki Svet užitka. Šel je v avto, paket odprl in v njem našel umetni penis. Odpiranje paketa je posnel, najdeni spolni pripomoček pa komentiral z besedami, ki jih na tem mestu zaradi njihove vulgarne narave ne bomo navajali. Videoposnetek se je nazadnje znašel celo na družbenem omrežju tiktok, javno dostopen vsem uporabnikom. Na njem je bilo med drugim videti ime in priimek, naslov in telefonsko številko ženske, ki ji je bila pošiljka namenjena. Tega ni vedela do januarja 2022, ko jo je na posnetek nekdo opozoril. Takrat je na policiji vložila prijavo.

Oba priznala

Sprožili so preiskavo in prišli na sled Budimliću, a se je izkazalo, da on posnetka ni objavil, temveč ga je očitno poslal naprej. Avtor objave je bil 26-letni bosanski državljan Jasmin Hatić, ki začasno živi na Obali. Kako je prišel do posnetka, ni jasno, saj mladeniča trdita, da se ne poznata. Sta pa oba skupaj sedla na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. Zoper Budimlića je namreč tožilstvo vložilo obtožbo zaradi kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil, zoper Hatića pa zaradi zlorabe osebnih podatkov. Sodnik Rok Kobal je sklical predobravnavni narok, da bi ju vprašal, ali kaznivi dejanji priznavata ali ne. Povabil je tudi oškodovanko, ki je izjavila, da premoženjskopravnega zahtevka ne bo uveljavljala. V obtožbi piše, da sta obtožena močno posegla v njene osebnostne pravice in prizadela njeno čast ter dobro ime.

Videoposnetek z umetnim penisom se je nazadnje znašel celo na tiktoku, javno dostopen vsem uporabnikom. Na njem je bilo med drugim videti ime in priimek, naslov in telefonsko številko ženske, ki ji je bila pošiljka namenjena.

Tožilka je na Hatićev predlog najprej predstavila obtožbo, potem pa kaznovalna predloga za primer priznanja krivde. Za oba pogojno kazen: za Budimlića sedem mesecev zapora s triletno preizkusno dobo, za Hatića pa šest mesecev zapora z dveletno preizkusno dobo. Kar pomeni, da jima ne bo treba v zapor, če v času preizkusne dobe ne storita novega kaznivega dejanja. »Priznam,« je na vprašanje sodnika hitro in kratko odgovoril Budimlić, ki je na sodišče prišel v spremstvu zagovornice Veronike Ermenc. Hatić, ki si odvetnika ni priskrbel, pa si je vzel nekaj časa. »Ne vem, kaj naj rečem …« je mencal in dodal, da je morda posnetek objavil kdo drug, in ne on. Potem si je izgovoril deset minut odmora, češ da bi šel rad v avto in se pogovoril z nekom, ki dela na sodišču v Bosni in mu bo svetoval. Ko se je vrnil, ni več okleval. »Kriv sem,« je dejal.

 

»Velika šola«

»Dejanje obžalujem in se zavedam, da je bilo narobe,« je nato sodniku dejal Budimlić. Na vprašanje odvetnice je odgovoril, da kaj takega ne bo več ponovil, da se je medtem poročil, redno dela. In da je po dejanju v podjetju GLS delal samo še en mesec, potem pa dal odpoved. »Zdaj ste se bolj opravičili meni kot oškodovanki, ki sedi tam zadaj …« ga je nato opomnil sodnik. Budimlić se je na hitro obrnil proti oškodovanki in (prav tako na hitro) izustil: »Se opravičujem, iskreno.« Hatić, ki je bil naslednji na vrsti, se je iz tega nekaj naučil. Oškodovanki se je takoj opravičil in rekel, da mu je žal. »Tega ne bom več naredil,« je zatrdil.

Tožilka je v končnem govoru dejala, da je pri odmeri kazni upoštevala priznanje krivde, s čimer sta bistveno pripomogla k skrajšanju postopka. Upoštevala je tudi njuno obžalovanje in čas, ki je minil od kaznivega dejanja. Po drugi strani pa ni mogla mimo tega, da je šlo za velik poseg v oškodovankine osebnostne pravice. »Posebej ker so se njeni osebni podatki znašli na spletu, v zvezi s tem pa so jo kontaktirale druge osebe,« je pojasnila.

Sodnik se je s predlagano kaznijo strinjal in v takšni obliki izrekel sodbo. Plačati bosta morala tudi stroške postopka. Kobal je dejal, da sta prevzela odgovornost in da bosta lahko v preizkusnem obdobju dokazala, da sta se poboljšala. »Mislim, da je to za oba velika šola. Prej nikoli nista bila kaznovana, sta zaposlena, urejena in upam, da bo izrečena sankcija zadosten opomin, da se na sodišču ne bomo več srečali,« je dejal. Ker se na sodbo nihče ne bo pritožil, je že pravnomočna. x

Priporočamo