Nekdanji podjetnik, 45-letni Sašo Škvorc iz Kamnika se je kar nekaj let uspešno skrival pred slovensko roko pravice, nato pa so ga februarja letos prijeli v Španiji. Slovenija ga je iskala zaradi izogibanja kazenskemu postopku, saj je tožilstvo zoper njega že aprila 2014 vložilo obtožnico zaradi davčne utaje in pranja denarja. Španija ga je izročila Sloveniji, zdaj je v priporu v Ljubljani. Dan po njegovi aretaciji so španski policisti aretirali še nekdanjo podjetnico Ireno Vrtačnik iz Vodic in jo prav tako izročili Sloveniji. Tudi ona je pristala v priporu, vendar zaradi druge zadeve kot Škvorc. Slovenija jo je iskala zaradi nastopa leto in šest mesecev dolge zaporne kazni zaradi goljufije. Tudi Vrtačnikova je bila sicer med obtoženimi v zadevi davčne utaje in pranja denarja skupaj s Škvorcem in Tomažem Režkom, a je tožilstvo obtožnico zoper njo kasneje umaknilo, Režek pa je bil že pred leti zaradi pranja denarja obsojen na nekaj manj kot dve leti zapora.

Očitke tožilstva zanika

Obtoženemu Škvorcu, ki ga zastopa odvetnik Peter Kobentar, se je včeraj nadaljevalo sojenje pred sodnim senatom, ki ga vodi sodnik Martin Jančar. Obtoženega niso pripeljali na sodišče. Izkazalo se je, da v zaporu niso dobili sodne odredbe o privedbi. Obravnavo so opravili prek videokonference. Obtoženi je svoj zagovor podal že na prejšnji obravnavi, vendar je zanikal očitke tožilstva. Včeraj je pričal Boštjan Đorđević, ustanovitelj Zavoda Arena B52, preko katerega naj bi prali denar, Škvorc pa je bil njegov direktor. Tožilstvo obtoženemu očita, da je kot zakoniti zastopnik Zavoda Arena B52 posredoval lažne podatke o obsegu in vrednosti dejansko opravljenih dobav blaga v Sloveniji. Na podlagi fiktivnih, tudi do 900.000 evrov visokih računov naj bi davkarijo preslepil za 638 tisočakov davka. Ves ta denar je bil namreč v obliki vrnjenega DDV nakazan na račun zavoda. Po prepričanju tožilstva je Škvorc dva zneska kot posojilo nakazal Vrtačnikovi (287.600 evrov) in družbi SPOROČILO 14 (ne vseh 320.000 evrov), katere lastnik je bil Tomaž Režek. Skoraj 300.000 evrov je banka z enega od obeh računov, kamor je bil nakazan denar od davčnega organa, še pravočasno blokirala, kje je končal preostali denar, za zdaj ni znano.

Priča ni vedela ničesar

Obtoženi je včeraj prek videokonference v ljubljanskem zaporu spremljal sojenje, na katerem so zaslišali Đorđevića. Priča je povedala, da obtoženega pozna, saj je nekaj časa živel v njegovi hiši v Stahovici. Občasno mu je tudi pomagal pri kakšnih delih okoli hiše ali v gozdu. »Enkrat me je vprašal, ali imam z davkarijo vse urejeno in ali sem davčni zavezanec. Rekel sem, da z davkarijo nimam nič in da nisem davčni zavezanec. Ker naj bi imel še neke neporavnane davčne obveznosti, me je prosil, če odprem Zavod Arena B52, kar sem tudi storil. O kaznivih dejanjih ne vem nič, Sašo je bil direktor, on je odprl bančni račun podjetja, vse je on vodil in podpisoval. Za uslugo, da sem odprl podjetje, mi je obljubil 6000 evrov, a mi jih nikoli ni dal. Pa tudi ne rabim tega denarja, hočem le imeti mir, zato sem se umaknil v Avstrijo, kjer delam in imam družino,« je povedala priča. 

Priporočamo