Policisti so ugotovili, da danske tolpe za napade najemajo mladoletnike, ki prihajajo iz sosednje Švedske. Po besedah ​​policista iz Malmöja Glenna Sjögrenaje je strašljiva starost ljudi, ki so zagrešili zločine. »Na Švedskem najemajo morilce, da izvajajo umore na Danskem. In vedno so mladoletni,« je povedal za Euronews in pojasnil, da jih najemajo zato, ker je ceneje: »Če jih ujamejo, ne dobijo dolge kazni,« dodaja policist Sjögren.

Švedska policija je že lani opazila porast novačenja najstnikov, mlajših od 18 let, za umore in napade. Tudi po njihovem mnenju do tega prihaja zato, ker mladoletniki niso izpostavljeni tolikšnemu nadzoru, pogosto pa so zaradi mladosti bolj zaščiteni kot odrasli.

Uradni podatki kažejo, da je bilo od aprila letos 25 primerov, ko so Danci najeli mlade Švede za napade in druga kazniva dejanja na Danskem. Napadi so se zgodili z  uporabo pištol, bomb in celo ročnih granat.

Po besedah ​​Peme Karolini Sköld, vodje mladinskega programa v Malmöju, kriminalci do otrok najlažje prihajajo po spletu. . »Zaposlovanje na družbenih omrežjih je razmeroma velik dejavnik, zakaj otroci pridejo v tovrstna okolja,« je Sköld povedala za Euronews.

Danska in Švedska policija sta se, da bi lahko posamezne primere kar najbolje raziskali, povezali. Švedska se že leta bori z nasiljem tolp, medtem ko na Danskem porast uličnega nasilja beležijo v zadnjih letih.

Priporočamo