Vransko. »Že v polfinalu mi je bilo zelo všeč, pridobila sem veliko novih izkušenj, v finalu pa sem si želela doseči čim boljši rezultat. Konkurenca je bila namreč zelo velika, zelo dobra so bila tudi druga dekleta. Na koncu se je vse obrnilo meni v prid,« je bila vesela Ljubljančanka Anja Kren, ko je izvedela, da je postala najboljša mlada voznica tekočega leta v državi. Vozniško dovoljenje ima poldrugo leto, v prostem času pa sede tudi za volan kombija in z njim razvaža pohištvo. Zelo se je razveselila tudi nagrade, saj je za eno leto dobila v uporabo novo fiesto. »Najprej se bom odpeljala domov, v Ljubljano, potem pa bi se prilegel kakšen izlet na sončno Primorsko,« je še dejala.

Prav tako je bil naziva, da je postal najboljši mladi voznik, vesel 20-letni študent Fakultete za organizacijo dela Urban Ostrež iz Jevnice, ki je sicer za volanom že od svojega 16. leta starosti. »Izkoristil sem možnost vožnje s spremljevalcem, takoj ko sem postal polnoleten, pa sem opravil vozniški izpit,« je po zmagi povedal Jevničan, ki ga na sploh zanimajo vsa prevozna sredstva in se nad motorji, avtomobili pa tudi štirikolesniki navdušuje že od mladih nog. »Bilo je vredno, da sem se udeležil izbora Najboljši za volanom, saj sem tu spoznal veliko dobrih ljudi in se naučil tudi marsikaj novega. Soočili smo se namreč z zelo različnimi situacijami, ki se nam lahko zgodijo na cesti, in je dobro, da veš, kako v takšnem trenutku odreagirati,« je še dejal Ostrež, ki bo na prvo vožnjo z avtom, ki ga bo lahko vozil leto dni, povabil svoje dekle in jo odpeljal na večerjo. Anja in Urban se bosta udeležila tudi mednarodnega izbora najboljšega mladega voznika, ki bo letos v Madridu.

Vožnje ne prilagodijo
razmeram na cesti

AMZS je že šesto leto zapored organiziral izbor za najboljšega mladega voznika oziroma voznico Najboljši za volanom, v katerem lahko sodelujejo mladi do 26. leta starosti. Kvalifikacije so potekale prek spletnega testa, v dobrem mesecu pa so mladi rešili več kot 2700 testov, najboljših 50 fantov in 50 deklet pa se je uvrstilo v praktični del tekmovanja. Polfinale so izvedli že minuli teden, najboljših deset deklet in najboljših deset fantov pa se je pomerilo v velikem finalu na poligonu centra varne vožnje na Vranskem, kjer so se soočili s petimi situacijami, v katerih so AMZS, Policija in Rdeči križ Slovenije preverjali njihovo vozniško znanje in spretnosti. Med drugim so morali ukrepati v prometni nesreči in nuditi prvo pomoč ponesrečencu, se preizkusiti v simulaciji izpitne vožnje, pravilno odreagirati v primeru, ko začne avto na cesti zanašati, se pravilno umikati drugim vozilom ter čim bolj natančno parkirati. »Četudi so sodobni avtomobili opremljeni z naprednimi asistenčnimi sistemi, je ključni steber varne vožnje še vedno voznik,« je spomnil predsednik AMZS Andrej Brglez. »Vozniki žal še vedno ne prilagodijo vožnje razmeram na cesti in svojim izkušnjam,« je opažanja s cest strnil Matjaž Leskovar iz Policije. Da naj za volan vedno sedejo trezni, se pripnejo z varnostnim pasom in ne uporabljajo mobilnega telefona, pa je mladim voznikom položil na srce Jože Hribar, direktor Javne agencije RS za varnost prometa. In dodal, naj bodo posebno pozorni na pešce, kolesarje, voznike e-skirojev in motoriste.

Priporočamo