Nigerijski princ, ki je podedoval ogromno vsoto, a do premoženja ni mogel brez vaše finančne pomoči, je preteklost. Na ranljive uporabnike interneta že nekaj časa prežijo izkušenejši kriminalci, ki iz svojih žrtev denar vlečejo na bolj sofisticirane načine.

Denimo z izdelavo natančnih profilov žrtev in s prepoznavanjem ter izkoriščanjem njihovih šibkih točk. »Kiberkriminalci so preučili objave obeh žensk na družbenih omrežjih in naredili njun psihološki profil ter tako odkrili, da sta obe ženski ranljivi in depresivni ter da hrepenita po pozornosti,« je sporočila policija. 

Peterica osumljencev je žrtvi kontaktirala na spletni strani za oboževalce Brada Pitta in s serijo zasebnih sporočil prek aplikacije WhatsApp obe ženski prepričala, da komunicirata s slavnim igralcem. ‘Pitt’ jima ni obljubljal le razmerja in skupne prihodnosti, temveč tudi, da bosta obogateli. Spodbujal ju je v vlaganje v različne projekte, za katere sta žrtvi sčasoma ugotovili, da niso resnični, poroča Guardian.

Žrtev iz južne Andaluzije je ob 175.000 evrov, žensko iz severne Baskije pa so opeharili za 150.000 evrov. 

Španska civilna policija je v Andaluziji v zvezi s spletnim kriminalom aretirala pet ljudi in zasegla več mobilnih telefonov, bančnih kartic ter prenosnikov. Domnevajo, da je med aretiranimi tudi vodja kriminalne združbe. 

Policija je uspela izterjati 85.000 evrov ukradenih sredstev. 

Priporočamo