Evakuacija na obeh straneh meje bo v nedeljo, 25. avgusta. Datum so po današnjem sestanku potrdili pristojni tako s slovenske kot italijanske strani meje. 

Preberite tudi: Na gradbišču novogoriške železniške postaje našli 250 kilogramsko letalsko bombo

Rdeče in rumeno varnostno območje

Od 8. ure zjutraj dalje bo na območje evakuacije veljala prepoved vstopa. Do 9. ure bo potekala evakuacija. Med 9. in 10. uro bo potekalo preverjanje pristojnih, ali je na območju evakuacije morebiti ostala še kakšna oseba. Ob predvidoma 10. uri pa se bo po sprožitvi zvočne sirene za nevarnost začela onesposobitev letalskih bomb, ki jo bodo izvedli člani Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Na slovenski strani bosta vzpostavljeni dve varnostni območji. Za prvo, rdeče območje, na katerem živi 961 oseb, bo zapovedana popolna evakuacija. To območje sega na slovenski strani meje do 400 m oddaljenosti od mesta najdbe bomb. 

Evakuacija Nova Gorica

Zemljevid z vrisanim območjem evakuacije in zaklanjanja. Vir: Mestna občina Nova Gorica

Za drugo, rumeno območje, na katerem živi 2064 oseb, pa bo veljal ukrep zaklanjanja, kar pomeni, da se bodo te osebe med predvidoma 10.00 oziroma po sprožitvi zvočne sirene in predvidoma do 11.00 morale zadrževati v notranjih prostorih in ne bodo smele na prosto. To območje sega na slovenski strani meje med 400 in 600 metri oddaljenosti od mesta najdbe bomb. 

Celotno območje evakuacije in zaklanjanja bodo pristojne službe preverjale tudi z droni, in to tako na slovenski kot na italijanski strani. Prisotne bodo tudi pristojne osebe. Čeprav bo območje evakuacije popolnoma izpraznjeno, bo na njem za varnost ustrezno poskrbljeno tako s prisotnostjo policije kot pripadnikov služb zaščite in reševanja. Na italijanski strani meje bodo vzpostavili zgolj območje evakuacije, in sicer v pasu 600 m oddaljenosti od mesta najdbe bomb.

Zaprta maloobmejna prehoda

Med 7.00 in predvidoma 11.00 bosta zaprta tudi nekdanja maloobmejna prehoda na Erjavčevi ulici in v Solkanu, torej na teh dveh točkah prehod med mestoma v tem času ne bo mogoč. 

Bomba Nova Gorica

To je že sedma bomba, ki so jo našli med obnovo postaje. Foto: CZ. Foto: FB Mestna občina Nova Gorica

Na novogoriški občini posebej opozarjajo na kolesarsko pot ob meji, ki bo v tem času zaprta, prav tako območje Trga Evrope ter vsa ostala območja prehajanja državne meje.

Za vse tiste, ki se v času evakuacije ne bodo imeli kam umakniti, novogoriška mestna občina daje na voljo veliko dvorano novogoriške Občinske palače (Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica). Osebe, ki se same ne morejo evakuirati, oziroma potrebujejo pri tem pomoč, na občini prosijo, naj to sporočijo do sobote, 24. avgusta, do 19. ure na tel. številko 05/33 50 107 (Štab CZ MONG). Organizirana bo pomoč pri evakuaciji.

Vsi prebivalci, ki živijo na območju evakuacije in zaklanjanja, bodo danes oziroma jutri v poštne nabiralnike prejeli podrobna navodila o evakuaciji in zaklanjanju. Za vse dodatne informacije lahko prebivalci pokličejo na tel. št. 05 33 50 107 (Štab CZ MONG) vsak dan, tudi v soboto, med 9. in 14. uro.

fotografiji z današnjega sestanka na prefekturi v Gorici (I). Foto: MONG

Novogoriški župan Samo Turel: »Vse prebivalce res iskreno prosim, da spoštujejo vsa navodila pristojnih in da jih upoštevajo, tako da bomo lahko to bombo čim prej, predvsem pa na varen način odstranili.« Fotografija z današnjega sestanka na prefekturi v Gorici (I). Foto: MONG

Novogoriški župan Samo Turel je po današnjem sestanku v Gorici povedal: »Na Prefekturi v Gorici (I) smo se pristojni s slovenske strani  srečali z državnimi in občinskimi oblastmi s sosednje strani meje. Obravnavali smo tematiko nove najdene bombe in našli skupen dogovor, da je najbolje, da se to nevarnost odstrani čim prej. Zato je bil sprejet sklep, da se odstranitev bombe in vse s tem povezane aktivnosti, torej tudi evakuacija, izvedejo to nedeljo.«

Župan prebivalce poziva k spoštovanju navodil pristojnih: »Vse prebivalce, tako tiste v 400-metrskem območju, kot tiste v 600-metrskem območju, res iskreno prosim, da spoštujejo vsa navodila pristojnih in da jih upoštevajo, tako da bomo lahko to bombo čim prej, predvsem pa na varen način odstranili.«

Evakuacija bomba

Celotno območje evakuacije in zaklanjanja bodo pristojne službe preverjale tudi z droni. Foto: FB Mestna občina Nova Gorica

Priporočamo